Вијести, Регион

За вехабију Боснића закони не важе

025283
Хусеин Билал Боснић, вехабијски лидер и проповједник из Бужима, остаће некажњен јер је утврђено да је, од четири жене, са колико живи, вјенчан само са једном.

– Знамо да Боснић има четири жене и 16 дјеце под истим кровом, али с обзиром на то да је вјенчан само са једном, ту нема елемената за наше поступање. Дакле, то је више питање моралне, него правне категорије – рекао је Шефик Смлатић, министар унутрашњих послова УСК.

Осим што за полицију у Боснићевом случају полигамије нема ништа спорно, и Јасмира Мехић, предсједник Удружења жена „Извор“ из Бужима, прокоментарисала је да је бе-ха друштво демократско, те да не види проблем „у нечему што је нечији избор“. Али, за разлику од њеног мишљења, представнице других невладиних организација које се баве заштитом права жена, жестоко су се обрушиле на случај „харема“ у Боснићевој режији. Оне се питају зашто су те жене, уопште, пристале да живе под таквим условима.

Сматрају да је главни разлог незнање или неимаштина.

У Агенцији за равноправност полова БиХ истичу да је, у складу с ентитетским кривичним законима, забрањена двобрачност, а самим тим и вишебрачност. Међутим, нема забрана у случају више ванбрачних заједница.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *