Регион

За посао у Бриселу конкурисало 4.000 Хрвата („Танјуг“)

Unemployment Rate At 4.4 percent in May

Више од 4.000 Хрвата jавило се на конкурс за око 100 радних места у институциjама Eвропске униjе, а у даљу процедуру позвано их jе тек нешто више од 300, преноси „Jутарњи лист“.Oд позваних кандидата, око 140 ће их бити стављено на такозвану „резервну листу“ с коjе ће их, по потреби, институциjе Eвропске униjе позивати на разговор и нудити посао.

Kонкурс jе обухватао наjнижу почетну позициjу за особе с факултетом, а у току jе процедура за избор преводилаца, правних лингвиста и око 100 особа за посао асистента. Сви конкурси тог типа су намењени Хрватима или другим држављанима Eвропске униjе коjима jе хрватски први jезик, а поред тога Униjа сваке године обjави и конкурсе коjи су отворени за све држављане EУ.
Хрватска jе jедина држава на коjу Униjа и даље примењуjе националне квоте при запошљавању, с обзиром да треба да се припреми за чланство.

Eвропска комисиjа наjавила jе да ће запослити укупно 249 Хрвата, а када се одбиjу преводиоци, конференциjски преводиоци, лектори и правни лингвисти, броj оних коjи ће добити послове коjи нису везани уз jезик биће доста нижи.
За све друге државе квоте више не важе и кандидати из свих 27 држава чланица кандидуjу се на истим конкурсима, што изазива незадовољство поготову међу Британцима и Немцима. „Знање о EУ свакако ће бити важно, ретко ко може да добиjе посао, а да не познаjе институциjе EУ“, обjаснио jе поводом запошљавања Хрвата потпредседник Eвропске комисиjе задужен за институционална питања Mарош Шефчович.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *