Вијести, Регион

Вучићеви и Дачићеви Срба заклињу се „Републици Косово”?

И Брисел од Вучићевих и Дачићевих Срба тражи заклетву „Републици Косова” и Тачију

САД ЋЕ ПОКАЗАТИ КОЛИКО СУ И ЕУ, БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ, И НЕДАВНИ ИЗБОРИ БИЛИ „СТАТУСНО НЕУТРАЛНИ”

  • „Сада су тражили да лого ‘Републике Косово’ и ознака ‘Влада Косова’, осим на позивницма за седницу, стоје и на тексту свечане изјаве коју одборници и будући градоначелници општина треба да положе. Наш став је да ти документи треба да буду статусно неутрални или да на њима стоји Косово*”, рекао је градоначелник лепосавића Драган Јаблановић
  • ФАКТИ: Ево метра за мерење Дачићевих, Вучићевих и Николићевих „историјских достигнућа”! Њих тројица већ годину и по – свим што су чинили и говорили – провоцирају управо ово! Остало је још једино да њихова „маца” и формално прође кроз вратанца капитулације и издаје. Али, хајде да видимо: хоће ли Дачић прикочити, хоће ли се јаз између њих двојице повећати и – хоће ли на крају Вучић остати сам са Тачијем и Ештоновом?

ПРЕДСТАВНИЦИ локалне самоуправе са севера Косова нису данас успели да са представницима ЕУ усагласе протокол и закажу одржавање свечаних седница четири општине на северу Косова.

Градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић изјавио је Танјугу да су представници ЕУ тражили од њих да на позивницима за свечане седнице општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица буде лого Републике Косово што су они, како је рекао, одбили.

„Сада су тражили да лого ‘Републике Косово’ и ознака ‘Влада Косова’, осим на позивницма за седницу, стоје и на тексту свечане изјаве коју одборници и будући градоначелници општина треба да положе. Наш став је да ти документи треба да буду статусно неутрални или да на њима стоји Косово*”, рекао је Јаблановић.

Он је додао да одговор од представника ЕУ у вези са овим проблемом очекују до понедељка, а да ће свечане седнице општина на северу Косова бити одржане најверованије 9. или 10. јануара када је и крајњи рок за њихово одржавање.

Дачић, Николић и Вућић са ЕУ

Ивица Дачић, Томислав Николић и Александар Вучић током преговора са представницима ЕУ

Састанак представника ЕУ с представницима локалних самоуправа са севера Косова одржан је данас у Косовској Митровици иза заворених врата, а састанку су присуствовали и чланови Управљачког тима и официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић.

Дејан Павићевић

Дејан Павићевић

Свечане седнице скупштина четири општине на северу Космета, које су биле заказане за 24. децембар, одложене су на захтев Владе Србије и молбу Европске уније, а косовско министарство администрације и локалне самоуправе саопштило је тада да четири општине на северу Косова нису испуниле правне захтеве за одржавање свечаних седница.

„Радио Косова” јавља да док „косовске власти” и Европска унија инсистирају да се то обави у складу са законима и уставним поретком Косова, српске власти захтевају инаугурацију која ће имати неутралан однос према статусу Косова.

Према закону, инаугурација председника и скупштина општина треба да се обави до 10. јануара, међутим косовско „Министарство локалне самоуправе” још није добило јасне сигнале када ће се одржати конститутивне седнице скупштина у четири општина на северу, у којима Срби имају већину.

То министарство је током децембра затражило да се конститутивне седнице одложе са образложењем да нису извршене све потребне припреме за њихово успешно одржавање.

„Генерални секретар Министарства локалне самоуправе” Бесник Османи казао је да до сада нису добили конкретан одговор од представника Срба са севера Косова.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *