Вијести, Регион

Вучић: Заштитићемо интересе без употребе силе

Vucic-t

Вицепремијер Србије Александар Вучић најавио да ће сутра или прекосутра заједно са премијером Ивицом Дачићем разговарати са представницима Срба са сјевера Космета и онима који живе јужно од Ибра о бриселском споразуму.

Држава Србија ће наћи начин да заштити своје интересе без употребе силе и моћи, рекао је Вучић. Он је поновио, да власт нема шта да крије, а нема ни различите приче за Србе са сјевера или за оне јужно од Ибра.

„Желимо да пошаљемо поруку да наша снага није у томе што желимо да примјењујемо силу и моћ, иако то можемо. Наша снага је у томе што желимо људе да убиједимо да је ово једино могуће рјешење, једино што доноси другачију будућност за грађане Србије, једино које ће значити напредак за нашу земљу“, изјавио је Вучић на војном аеродрому у Батајници. Он је рекао да ће отићи на Космет, јер жели да разговара и са другим људима, да ће разговарати са свим одборницима општина са сјевера Косова, као и са председницима четири општине и начелником Косовско-митровичког округа, али да је у сваком случају народ тај који ће донијети крајњу одлуку.

ОДАЛОВИЋ: НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ИЗМЈЕНУ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА

Србија неће дозволити било какву измјену бриселског споразума, поручио је генерални секретар Ваде Вељко Одаловић пред сутрашњи наставак разговора о плану имплементације тог документа. Он је увјерен да је могућ договор са представницима Срба са КиМ о спровођењу споразума Београда и Приштине. Одаловић сматра да на предстојећем састанку Срба са КиМ са представницима Владе можда неће бити ријешени сви отворени проблеми, али вјерује да ће доћи до напретка. „Ове ствари се не могу радити ван институција, преозбиљне су, са далекосежним посљедицама и ко год би преузео одговорност да то рјешава на било који други начин, довео би себе у непријатну ситуацију“, навео је он.

„Изузетно важна је и планирана посјета Вучића Косову, гдје ће се разговарати и даље са представницима Срба са којима се и сада разговара, али ће и свима осталима бити предочено шта то овај план носи“, навео је генерални секретар Владе. „Важно је да и Срби са КиМ препознају да ће у тим рјешењима њихова права бити заштићена и да ће моћи да остваре најдиректнију везу са Србијом, да Србија неће ниједног тренутка одустати да подржава Србе и финансијски, и на сваки други начин“, поручио је он. Како је додао, да ли ће се премијери Дачић и Тачи поново срести, у доброј мјери ће зависити од тога колики и какав ће бити резултат рада тимова за имплементацију. „То би могло да буде нешто чиме ће се заокружити циклус, бар имплементације првог плана. Ово је први план, да ли ће бити каснијих планова, о томе се може разговарати“, додао је он и истакао да је остало још пуно неријешених питања, укључујући и имовину не само електропривреде и телекомуникација, него и остале имовине и права Срба.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *