Вијести, Регион

ВУЧИЋ: Србији потребне две године тешких реформи јер имамо проблема и са опстанком државе

НА СЕДНИЦИ ГО СНС ОТКРИО ДА У МУП 750 ЉУДИ СВАКОГА ДАНА БУДЕ САТ ВРЕМЕНА НА ПОСЛУ ЈЕР СУ ЧЛАНОВИ „НЕКАКВОГ СИНДИКАТА”

  • Србија се налази у тешкој ситуацији и мора да закрпи рупу од 1,4 милијарде евра јер би, ако би се овако наставило, за две године доживела грчку судбину
  • Борићемо се за нормалну и успешну Србију здраве економије, макар морали да у наредних годину, две трпимо, а највише ће морати да трпе политичари
  • Можете ме убити, вешајте ме на Теразијама, али не дам више народне паре да радите сат времена дневно, поручио је свима који се неодговорно понашају према новцу који добијају из буџета
  • СПС сам понудио улазак у владу у складу са њиховом снагом, која је значајно мања него снага СНС, али имајући у види потребу да правимо Србију уједињења, а не подела

ЛИДЕР Српске напредне странке затражио је данас подршку за тешке и болне реформе, како Србија не би доживела грчки сценарио и да над њом не би била уведена принудна управа.

На почетку седнице Главног одбора СНС он је поручио да зна да ће због мера које треба предузети сви бити љути, али да га то не интересује, јер од Србије треба направити пристојну земљу здраве економије, макар ”наредне две године сви морали да трпимо”.

„У данашњој Србији у којој нико, чак и мало ко од нас овде може да се подичи да је за суштинско спровођење реформи, наша оријентација мора да буде да је Србија испред СНС”, рекао је Вучић и додао да више неће бити ни испразних путовања по свету са којих се уз дебеле дневнице за Србију и њене грађане не донесе ништа.

Мораћемо, како је рекао, да се одрекнемо свести да можемо да чекамо да нешто падне с неба, а терет промена биће на свим грађанима, али пре свега на политичарима.

Додао је да очекује и данас на ГО безброј примедби како је већ тешко и плате су мале, али да жели „да народу покажемо да у битку идемо свим срцем, а не да народ испашта а ми да уживамо”.

Вучић је поручио члановима Главног одбора странке да у наредном периоду добро разумеју колико су Србији потребне тешке реформе, будући да данас имамо проблема са опстанком државе.

„Треба да размишљамо о будућности Србије, јер Србија мора да буде испред СНС, ма колико волели странку и желели јој успех на следећим изборима”, рекао је Вучић на почетку седнице у Сава центру.

Он је рекао да се Србија налази у тешкој ситуацији, да мора да закрпи рупу од 1,4 милијарде евра и да би, ако би се овако наставило, за две године доживела грчку судбину.

„Чемер ,јад и сиромаштво, све оно сто су нам оставили они пре нас и ту свест да нешто треба да нам падне с неба, е ми ћемо се борити против тога. Борићемо се за нормалну и успешну Србију здраве економије, макар морали да у наредних годину, две трпимо, а највише ће морати да трпе политичари”, поручио је Вучић и навео да ће свакако чути и овде данас да је то све демагогија и безброј примедби како су плате министара и посланика мале. Он је нагласио да се тиме неће напунити буџет, али да ће се показати да када се већ иде у ту битку не може само народ да испашта.

То, како је објаснио, не значи да ће се они који ће руководити новом владом предати, али значи да ће бити суочени са значајним падом популарности.

Вучић је рекао да није спреман да проћерда подршку народа коју је добио на изборима на свађе са политичким противницима, већ да изнесе план и програм и да види шта може да се уради у држави.

ЛИДЕР Српске напредне странке , Александар Вучић

ЛИДЕР Српске напредне странке , Александар Вучић

Он је рекао да је претходна власт довела државу у тежак положај и да је на новој влади велика одговорност да предузме тешке мере, као што је то је у Немачкој урадио бивши канцелар Герхард Шредер урадио.

„Шредер је најзаслужнији за све у чему данас ужива Ангела Меркел, имао је храбрости да направи резове, да не воде рачуна о партијским интересима, него о будућности државе”, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће нова влада бити запамћена по реформама и да ће се „све комбинације сећи”, иако зна да ће многи бити љути и незадовољни због тога, али тиме се прави темељ нормалне државе.

Вучић је поновио да не могу дневнице за одлазак у Лепосавић или било где на Косову бити 2.500 динара, јер је то Србија и тамо функционери треба да иду без надокнаде. Он је рекао да СНС треба да промени курс у односу на претходне странке на власти и да покаже да може другачије и много одговорније да се води држава.

Вучић је изјавио да је социјалистима понудио да уђу у владу у складу с њиховом снагом, те да очекује њихову одлуку о томе.

„СПС сам понудио у складу са њиховом снагом, која је значајно мања него снага СНС, али имајући у види потребу да правимо Србију уједињења, а не подела, и показујемо да смо другачији од осталих, јер знам да нека друга партија да има 60 одсто, не би желела да види никог другог”, рекао је Вучић на седници Главног одбора странке.

Он је рекао да га је о свим другим решењима Председништво јуче обавезало да припреми сва решења како би та влада имала 17 чланова, била мала и ефикасна.

С комплетним саставом владе, како је навео, изаћи ће пред главни одбор 25. априла, кад ће се најпре СНС изјаснити о решењима, након чега би влада требало да буде формирана 27. априла.

„Многи ће бити незадовољни, али у малој влади не може да буде пуно министара из СНС, али вашим трудом можете да допринесете развоју Србије”, поручио је Вучић члановима Главног одбора и нагласио да причама изокола и забијањем ножа неће помоћи.

Вучић је најавио најопсежније мере штедње у јавној администрацији и јавним предузећима, поручивши да, ни под каквим претњама, неће пристати да се нерадницима даје новац грађана.

„Можете ме убити, вешајте ме на Теразијама, али не дам више народне паре да радите сат времена дневно”, поручио је Вучић на седници Главног одбора СНС свима који се неодговорно понашају према новцу који добијају из буџета.

Он је нагласио да га не плаше претње синдикаа о штрајковима, јер ниједна држава не може да издржи то да у МУП-у 750 људи свакога дана буде сат времена на послу зато што су чланови некаквог синдиката и да раде за 150 хиљада месечно.

Према његовим речима, Србија није крава музара из које може да се наплати све што је некоме пало напамет.

„Нећу да уништавам будућност наше земље да бих испуњавао хирове или некога склањао са улица. Нема више блокада путева”, истакао је Вучић.

Недопустиво је, како је рекао, да јавна предузећа, којима је држава дала монополски положај, послују са губитком или скривају добитак од државе.

Зато ће, како је истакао, у јавна предузећа бити уведен професионални менаџмент, и више се неће догодити јединствени случај у свету да „Лутрија Србије” или „Србијашуме” послују са губитком.

         „Добро је што је нама припао најтежи задатак али и највећа част. Неке политичаре будуће генерације неће памтити, али ову владу ће људи памтити по храбрости да се покрену реформе, због чињенице да у кампањи нисмо обећавали мед и млеко, зато што ћемо донети законе о раду, стечају, приватизацији, планирању и изградњи и све друго што смо обећавали, зато што ћемо јавна предузећа избацити из контроле министарстава па неће бити ничија партијска прћија”, рекао је Вучић.

Он је упозорио да више неће бити могућа тајна запошљавања у јавној администрацији мимо Владе Србије уколико постоји одлука да то не сме да се ради.

Вучић се осврнуо и на прегломазне возне паркове, огромне трошкове за одржавање и гориво, истичући да ће више од половине државних службених аутомобила завршити у гаражама или бити продато.

„Сада ћемо све комбинације да сечемо и сви ће да буду љути и незадовољни, али ја сам срећан због тога што тако правимо темеље нормалне и уређене државе”, рекао је Вучић.

Поводом критика које су већ почеле да пристижу на рачун његовог програма, Вучић је рекао да ће влада својим резултатима настојати да разувери и све оне који нису гласали за СНС на последњим изборима.

„Пред нама је веома тешко време и огромна одговорност, ја нисам спреман да проћердам подршку народа на свађу са политичким противницима. Нећу ни о коме лоше да говорим, пред вас износим програм а на народу је да процени да ли смо то морали да урадимо или ће лажи оних других бити убедљивије”, рекао је Вучић.

Вучић је критиковао понашање менаџмента у јавним предузећима, истичући да „они не раде за своја приватна предузећа већ за државу” и поручио да не могу да живе као бубрег у лоју док грађани једва преживљавају.

Вучић је рекао да српска јавна предузећа доносе губитке, иако имају монополски положај, наводећи пример „Србијашума” и Државне лутрије Србије.

„За три године успели су у Државној лутрији да направе губитак од 1,5 милиона евра, то је јединствен случај у свету, на целој кугли земаљској, као и Србијашуме. Имате коцку под својом контролом и имате губитак, имате шуме као природни ресурс, и у губитку сте, како је то могуће”, упитао је Вучић.

Он је рекао и да држава на овај или онај начин упумпава 150 милиона евра у Железнице, а да предузеће послује с губитком те „железницу де фацто немамо”.

Говорећи о пословању ЕПС-а, Вучић је објаснио да менаџмент тог предузећа тврди да има добитак од 200 милијарди, али да, кад им се каже да тај новац пребаце држави, „одговарају да немају кеш”.

„Кажете им дајте за следећу годину, одговарају – за следећу годину планирамо губитке. А шта је било од развојних пројеката, инвестиција – ништа”, навео је Вучић, додајући да је слична ситуација у свим предузећима.

Наводећи да није нормално да су плате у јавним предузећима два пута веће него у приватним, и то не зато што су запослени ту паметнији, већ што је држава омогућила монопол, Вучић је рекао да се не плаши претњи штрајком и синдикатима, а ни социјалног бунта, јер му је савест чиста.

„Нисам крив ни за једну уништену, приватизовану фабрику, динара нисам имао, нити ме занима. Помажем где могу, али нећу да уништавам будућност наше деце да бих сваком испуњавао хирове или да бих некога склањао са улице. Нема више заузимања пруга и ауто-путеве”, рекао је Вучић.

Он је, међутим, поручио и да ће се сви штрајкови поштовати, и да радници могу да „вичу испред владе шта хоће”, да ће наћи решење тамо где може, а где не може – решења неће бити.

 

(Танјуг)

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *