Вијести, Регион

ВУЧИЋ: Ако запнемо, Србија до краја ове деценије може да постане члан ЕУ

НАЈАВИО ДАЉУ „НОРМАЛИЗАЦИЈУ ОДНОСА СА ПРИШТИНОМ” И ДА ЋЕ ЛИЧНО ЗАСТУПАТИ СРБИЈУ У ТИМ ПРЕГОВОРИМА

  • „Први пут Србијом владају они које је народ изабрао, а не тајкуни, и тако ће бити убудуће”, поручио је Вучић
  • Као три најважнија задатка свог кабинета означио: реформисање економије, развијање приватног сектора и консолидацију буџета смањењем трошкова. А као амбицију: да Србија буде боље место за инвестирање и да за две или три године постане најживља и најпривлачнија економија на Балкану и југоисточној Европи
  • „Уместо ретровизора морамо узети у руке двогледе, морамо да мењамо и однос према раду и важно је да много радимо”, рекао је Вучић, који је навео да се у јавном сектору ради два до два и по сата, а у приватном око пет сати, што значи да нам радна етика није на високом нивоу а ни штедња нам није јача страна
  • Рекао је посланицима да после велике победе на изборима нико не сме да покаже било какву бахатост и осионост, јер се Србија налази у тешком времену у којем морају да се исправљају грешке претходника и у којем се народу мора показати одлучност у спровођењу болних, али лековитих реформи

У ДОМУ Народне скупштине у току је посебна седница на којој ће бити изабрана нова влада, а мандатар за њен састав Александар Вучић понео је експозе и представио мере и планове које ће његов кабинет спровести у наредном четворогодишњем мандату.
Избор владе и полагање заклетве председника и чланова владе је једина тачка дневног реда.

Експозе је написан на око 70 страна, па је његово представљање трајало око три сата.

Мандатар Вучић поручио је на почетку у обраћању посланицима да жели резултат за Србију те да је време да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо.

Вучић је рекао да после велике победе на изборима нико не сме да покаже било какву бахатост и осионост, јер се Србија налази у тешком времену у којем морају да се исправљају грешке претходника и у којем се народу мора показати одлучност у спровођењу болних, али лековитих реформи.

Будућа влада јединствена је по много чему, подсетио је, формирана је у веома кратком року и ужива снажну подршку парламента без преседана у историји, али она, како је додао, не би значила ништа ако се не искористи да би се променили животи грађана.

„Ми не желимо власт ради власти, већ ћемо поверење грађана искористити да бисмо Србију учинили бољим местом за живот”, рекао је Вучић.

Он је навео да се при саставу владе водио интересима Србије и грађана, а не унутарпартијским постулатима, јер, како је навео, сматра да ниједна партија није довољно добра да управља свим важним местима и зато што је потребно знање свих како би се живело боље.

„Србија је важнија од нас, сваког од нас и свих политичких странака„, рекао је Вучић и навео да је зато био склон идеји ротирања председника парламента, али да та идеја није добила подршку.

Вучић је изјавио да су три најважнија задатка његовог кабинета: реформа економије доношењем пакета реформи у парламенту, развијање приватног сектора и консолидација буџета смањењем трошкова.

Вучић је рекао да ће бити донет опсежан пакет реформских закона који ће у Србији створити право тржишно окружење и помоћи да се уништи корупција, реформисати начин пословања у Србији нове инвестиције.

„Током прве недеље маја реформски пакет биће у парламенту на расправи, замолио сам председницу Скупштине да до 15. јула, за око 65 дана и ноћи, први пакет реформских закона буде усвојен”, рекао је Вучић.

Борба за реформе би била непрестана у наредне четири године, рекао је Вучић, уз дијалог и сагласност највећег броја друштвених чинилаца.

Други задатак је развијање приватног сектора, давањем подстицаја малим и средњим предузећима, како би запошљавали више људи и смањењем броја људи у јавном сектору.

„Здрав приватни сектор је основа сваке модерне економије и успешне земље. Влада ће престати са трошењем новца и угађањем себи”, рекао је Вучић.

Трећи задатак биће консолидација буџета смањењем трошкова и повећањем прихода, како бисмо имали више новца за радна места, подизање животног стандарда, образовање, здравље, инфраструктуру.

Према његовим речима, кад се држава упусти у ова три задатка, Србија ће бити боље место за инвестирање и за две или три године Србија може бити најживља и најпривлачнија економија на Балкану и југоисточној Европи.

Он је рекао да је програм рада владе представљен многим домаћим и иностраним стручњацима, који су проценили да он јесте темељ на којем Србија може да постане најпривлачнија економија у региону.

Ово је програм за опоравак економије и нације, рекао је Вучић.

Вучић је у експозеу о будућим циљевима и програму владе навео да је током протеклих 15 и 25 година јавност чула многа обећања али је учинак био слаб, те додао да се никада не би усудио да стоји пред посланицима да не мисли да су циљеви ове владе достижни.

Постављам високе и амбициозне циљеве и стандарде, али и радим да бих те циљеве остварио, навео је Вучић и подсетио да су превише политичари продавали бајке српској јавности, неодговорно су се понашали и трошили оно што суштински нисмо имали.

„Уместо ретровизора морамо узети у руке двогледе, морамо да мењамо и однос према раду и важно је да много радимо”, рекао је Вучић, који је навео да се у јавном сектору ради два до два и по сата, а у приватном око пет сати, што значи да нам радна етика није на високом нивоу а ни штедња нам није јача страна.

Он је подсетио на речи Душка Радовића да је Београд прљав и да Београђани остављају трагове попут Ивице и Марице да могу да се врате кућама и навео да је слично и у Србији, а да ми увек мислимо да је неко други то урадио.

У своје име и име људи којима ћу бити на челу поручујем да ћемо да волимо Србију да хоћемо да је мењамо, побољшавамо и желимо да изградимо пристојно, толерантно и успешно друштво.

Вучић је оценио да је претходна влада била успешна, да је успела да се одвоји од тајкуна, започне борбу против организованог криминала и корупције, преговоре о чланству у Европску унију, разговоре о нормализацији односа са Приштином…

Према његовим речима први успех је тај што Србијом више не управљају отуђени финансијски центри моћи, већ њена влада, додавши да цена за то није била мала, пошто су данас многи који се боре против организованог криминала и корупције изложени претњама и прогону.

„Први пут Србијом владају они које је народ изабрао, а не тајкуни, и тако ће бити убудуће”, поручио је Вучић.

Други успех, рекао је Вучић, јесте борба против организованог криминала и корупције, за шта је услов био доношење Закона о јавним набавкама, чији се резултати данас виде.

Он је нагласио да ће кроз унапређивање тог закона, као и доношење других системских мера, та борба бити настављена.

Када је у питању борба против организованог криминала, Вучић је подсетио на решавање неколико велики привредних афера, хапшење убица новинара Славка Ћурувије, хапшење нарко-боса Дарка Шарића, поручивши да у тој борби није било, нити ће бити заштићених.

Према његовим речима трећи успех претходне владе јесте почетак преговора о чланству у ЕУ.

Вучић је оценио да ЕУ није идеална заједница, али да је то најбоље место у којем у овом тренутку Србија може да буде, додавши да ће преговори са том заједницом бити настављени у доброј мери и да ће до краја мандата нове владе они бити приведени крају.
„Ако будемо вредно радили, верујем да Србија до краја ове деценије може да постане члан ЕУ”, рекао је Вучић.

Почетак процеса нормализације односа са Приштином представља четврти успех претходне владе, сматра Вучић.

Он је истакао да косовски проблем није настао данас, већ пре много деценија и векова и да је резултат грешака многих претходних председника владе, поручивши да Србија неће признати независност Косова и Метохије, али да жели да живи у миру са Албанцима с Косова.
„Овај процес ће се наставити, а лично ћу заступати Србију у преговорима са ЕУ„, рекао је Вучић.

Наша пета победа, додао је он, јесте што се Србији поново верује у иностранству и што смо повратили међународни кредибилитет, и зато што знају да ћемо да урадимо оно што кажемо.

Према његовим речима то је основ за повратак страних инвеститора, додавши да ће влада наставити да поспешује сарадњу са земљама у региону.

Вучић је рекао да је управо споразум с Приштином један од успеха претходне владе наводећи да и убудуће неће бежати од косовског проблема, нити забијати главу у песак.

Александар Вучић (најпомињанији у овом тексту)!

Александар Вучић (најпомињанији у овом тексту)!

После много тирада у којима смо слушали о томе ко је како и на који начин заступао интересе нашег народа, натполовична већина гласова које је СНС добила на Косову јасно показује коју и какву политику је ова држава добила, оценио је Вучић.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *