Вијести, Регион

ВСТС: Плата чистачицама 1.666 марака

034221

Високо судско и тужилачко вијеће БиХ расписало је јавни конкурс за услуге одржавања и чишћења просторија ВСТВ, које у периоду двије године намјеравају платити око 200.000 КМ, сазнају „Независне“.

Како је потврђено „Независним“ у ВСТВ-у, ова кровна правосудна институција у БиХ за ове послове намјерава ангажовати пет људи који ће, према крајњој рачуници, имати мјесечну плату од око 1.600 КМ!

Сама висина цијене услуга чистачица је помало невјероватна, тим прије јер бх. јавност све гласније негодује због астрономских плата у институцијама БиХ у односу на стандард грађана, као и растрошне политике бх. званичника и енормне јавне потрошње.

Оно што, такође, чуди јесте да у тендеру наручилац услуга не захтијева никакву гаранцију за извршење уговора, односно услуга чишћења, што може да значи да одабрани извођач не мора до краја да испоштује уговор који добије или не мора да осигура адекватану и квалитетну цјелодневну услугу за коју ће бити скупо плаћен.

Милорад Новковић, предсједник ВСТВ-а, није био упознат с овим јавним конкурсом, појаснивши да се у те ствари не мијеша. „То ради посебна комисија, одјел и директор Секретаријата“, рекао је Новковић.

Адмир Суљагић, директор Секретаријата ВСТВ БиХ, потврдио је да је ријеч о услугама одржавања и чишћења свих просторија ВСТВ-а у наредне двије године.

„Биће ангажовано пет људи дневно, пет дана у седмици, ујутро од осам па навече до 18 сати. Ради се о чишћењу око 2.100 квадрата, па и чишћењу снијега“, појашњава Суљагић.

Дакле, према овој рачуници, ако 200.000 КМ подијелимо на двије године, а потом 100.000 КМ на 12 мјесеци, испада да ће мјесечни хонорар за пет људи или чистачица износити 8.333 КМ, односно да ће једна чистачица имати мјесечну плату од за бх. прилике астрономских 1.666 КМ!

Суљагић каже да је економска рачуница овог аранжмана оправдана. „То је јефтиније него да смо запослили пет људи, са свим доприносима који сљедују“, закључио је он.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *