Вијести, Регион

Враћам се коренима, ове године ћу први пут уз чесницу и православне обичаје, прославити Божић

Ове године ћу први пут уз чесницу и православне обичаје, прославити Бадње вече и Божић – прича за Курир Махмут Бушатлија, економиста и консултант за страна улагања.

Он је прошле године у фебруару променио веру и име, а како каже, православље му никада није било страно, већ је само дошло време да се врати коренима.

– Прославићу Бадње вече, Божић, све по традицији. Придржавам се обичаја као и сви други који славе и верују. За Божић ће бити чеснице и новчића, али тим ритуалима се највише радују деца. Не бих издвојио ниједан ритуал, али све их стриктно поштујемо – прича Бушатлија.

На питање како он, као економиста, гледа на веровање да ће особа која нађе новчић у чесници, целе године имати среће и пара, каже:

– Хајде да се надамо да новчић може да припомогне! Треба веровати, то даје подстицај. Управо као и веровање да ће година бити лепа ако божићни дан буде такав. И нисам прешао у православну веру јер ја заправо нисам био верник муслиман, него је дошло време да се окренем коренима – каже Бушатлија.

– Приликом крштења добио сам друго име – Станко Црнојевић, али нисам га мењао у документима, већ само у црквеним књигама – прича економиста.

Махмут Бушатлија: Враћам се коренима, ове године ћу први пут уз чесницу и православне обичаје, прославити Божић

Махмут Бушатлија: Враћам се коренима, ове године ћу први пут уз чесницу и православне обичаје, прославити Божић

Махмут Бушатлија је потомак Станка Скендер-бега Црнојевића и Махмуд-паше Бушатлије, који су се први из те лозе потурчили пре 500 година. Бушатлија се крстио у цетињској цркви на Ћипуру, на гробу Ивана Црнојевића.

Крштење је обавио архијерејски протопрезвитер, цетињски отац Обрен Јовановић, секретар ЕУО Митрополије црногорско-приморске.

(Курир)

Извор: вестинет.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *