Вијести, Регион

Војвођански сепаратисти: Војводина да буде република у оквиру федералне Србије

vojvodjanska-partija-vojvodina-republika_660x330

Нови Сад – Председник Војвођанске партије (ВП) Александар Оџић изјавио је данас у Новом Саду да су пре 25 година на данашњи дан, такозваном “јогурт револуцијом”, Војводини одузета сва уставна права која је до тада имала, те да је због тога она данас “згажена, понижена и опљачкана”.

Оџић је на “Шетњи за Војводину”, организованој поводом 25 година од завршетка “јогурт револуције”, рекао да је Србији потребан нови Устав који ће бити написан и по мери Војвођана.

“Грађани Војводине нису гласали за актуелни Устав из 2006. године. Ми данас преживљавамо тешке последице тог устава, који дозвољава да се Војводином тргује и ми се нећемо смирити док се покрајини не врати оно што јој је отето”, поручио је Оџић.

Са скупа је поручено и челницима Покрајинске владе да “морају да воде рачуна о Војводини”, јер су због тога добили гласове грађана.

Представник Војвођанског клуба Ђорђе Суботић казао је да је “јогурт револуција” Војводини донела цивилизацијско и економско уништење, јер је годинама из ње пљачкан новац који је коришћен за финансирање ратова Слободана Милошевића.

Додао је да Војводина треба да буде република у оквиру федералне Србије, што је према његовим речима “најлакши пут ка Европској унији”.

Организатори “Шетње за Војводину” су чланови Војвођанске партије, Војвођанског клуба, Савеза антифашиста Војводине и Друштва за истину о НОБ и YU, а у центру Новог Сада окупило се око 200 грађана, који су прошетали до зграде војвођанске владе захтевајући промену устава и веће ингеренције покрајине.

Антибирократска или “Јогурт” револуција догађај је којом је 1988. године срушено ондашње руководство покрајине Војводине, након масовних протеста у Новом Саду.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *