Вијести, Регион

Дачић и Tачи сутра на радноj вечери код Eштон

110490

Председник Владе Србиjе Ивица Дачић и косовски премиjер Хашим Tачи састаће се сутра у Бриселу на радноj вечери код високе представнице Eвропске униjе за спољну политику и безбедност Kетрин Eштон.

Eштон jе сазвала састанак с двоjицом лидера након што су се односи Београда и Приштине нагло заоштрили после одлуке косовских власти да забране функционерима из Србиjе, укључуjући и Дачића, посете Kосову током траjања предизборне кампање за локалне изборе коjи треба да се одрже 3. новембра.

Дачић jе наjавио да ће се у случаjу да ова забрана остане на снази, повући из диjалога Београда и Приштине, док косовске власти поручуjу да jе њихова одлука неопозива.

Премиjер jе на синоћњем скупу у Врбасу рекао да jе забрана „невиђени скандал“ и додао да jе и пре тога, кад jе добио информациjе да се тако нешто може догодити, упозорио амбасадоре квинте (СAД, француске, Велике Британиjе, Италиjе и Немачке) и EУ какве последице то може да изазове.
„Између осталог, да потпуно обесмисли даљи диjалог и моjе лично учесће у њему, jер ако jа као потписник бриселског споразума не могу да одем на Kосово и агитуjем за изборе коjи су расписани по приштинским законима, онда се поставља питање каква jе сврха такве одлуке и онда jе то чиста опструкциjа бриселског споразума“, рекао jе он.

Премиjер jе, међутим, истакао да jе Србиjи у интересу да се процес нормализациjе настави и да веруjе да ће притисак Брисела на Приштину дати резултате.
“Jа jесам оптимиста у смислу да сама чињеница да jе састанак сазван показуjе да сви схватаjу колика jе тежина проблема у овом тренутку, али ако та одлука буде непромењена с њихове стране, што се мене тиче, моjе учешће jе завршено“, рекао jе Дачић новинарима у Врбасу.

Са друге стране, Tачи jе прошле недеље поручио да jе забрана доласка Дачићу “аутономна одлука у оквиру уставних и законских овлашћења” приштинске владе, док jе његов заменик Хаjредин Kучи изjавио да се “посете коjе имаjу политички или партиjски карактер неће дозвољавати“.

Званичници EУ досад су пажљиво избегавали да jавно коментаришу оваj спор, мада jе извесно да се иза сцене воде интензивне консултациjе.
“Пажљиво пратимо ситуациjу и у контакт смо са обе стране”, рекла jе Танјугу раниjе ове недеље Mаjа Kоциjанчич, портпаролка високе представнице, док jе специjални представник EУ у Приштини Самуел Жбогар изjавио да jе забрана за српске функционере “последица нервозе обе стране“.

„Mислим да jе претерано да се забране све посете српских званичника Kосову у време избора, пошто знамо да jе свима нама у интересу да што више људи изађе на изборе. У том смислу, важно jе да долазе српски званичници да обjашњаваjу људима шта ће се десити са здравством, образовањем, да ли ће или неће изгубити посао, посебно на северу има много тих питања, коjа jос немаjу одговор“, рекао jе Жбогар у Приштини.

Функционер EУ коjи jе инсистирао на анонимности рекао jе Танјугу уочи нове рунде да у Бриселу веруjу да ће, упркос оштрим речима са обе стране, спор бити превазиђен.
“Свима jе у интересу да се диjалог настави, између осталог зато што jе процес европских интеграциjа уско везан за нормализациjу односа Београда и Приштине, а годишњи извештаj о напретку Србиjе и Kосова Eвропска комисиjа ће поднети већ за десет дана”, подсетио jе он.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *