Вијести, Регион

Влада одбила захтеве просветара и поручила им да се стрпе до „зелене траве”

ДОШЛО ДОТЛЕ ДА НАСТАВНИЦИ И ПРОФЕСОРИ ТРАЖЕ ПО 4.500 ДИНАРА ПОМОЋИ, А ДА ИМ ДРЖАВА НИ ТО НЕ ДА

  • Настављамо штрајк и нећемо завршити прво полугодиште, рекао је Танјугу председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић, поводом одлуке владе

        ВЛАДА Србије одбила је предлог споразума синдиката у образовању, који предвида да се запосленима у просвети сваког месеца, почев од децембра, исплаћује помоћ до 4.500 динара све док не буду уведени платни разреди, а синдикати најављују наставак штрајка и упозоравају да неће завршити прво полугодиште, као и да ће ђаци остати неоцењени.

       Потпредседница Владе Кори Удовички иако, како каже, разуме наставнике, истакла је да је пред нама година штедње.

       „Предлог синдиката Влада мора да одбије јер нема средстава, али ће их бити ако будемо наставили да штедимо и радимо онако како смо планирали”, рекао је Вербић на конференцији за новинаре у Влади Србије о предлогу четири синдиката у просвети, којој је присуствовала и потпредседница Владе.

       Вербић је позвао Владу и синдикате да се баве суштинским стварима које су лоше постављене у систему и рекао да „не би требало да тргујемо”.

       Министар просвете је позвао наставнике да покушају да схвате ситуацију у којој се читава земља налази. 

       „Тема већих издвајања за просвету биће на дневном реду чим мере штедње буду дале прве резултате”, рекао је он и истакао да синдикат као озбиљан и одговоран социјални партнер треба да се врати разговорима са новим предлозима, како би заједно у дијалогу дошли до најбољег решења за проблеме који су деценијама нагомилавани у просвети.

     Синдикати просвете штрајкују већ шесту недељу, а јуче су предложили Влади Србије да им буде исплаћена месечна помоћ до 4.500 динара, почев од 1. децембра што би, како су навели, довело до прекида штрајка.

       Штрајкачки одбор синдиката просвете подсећа да запослени у просвети једини нису имали повећање зарада од 2008. године и да имају најниже зараде у јавном сектору. 

     Споразум би обавезивао владу да најкасније до 1. јуна 2015. године уреди зараде јединствено за све буџетске кориснике путем Закона о платним разредима, који ће се примењивати од 1. јануара 2016. године.

      У предлогу споразума, који су јуче сачинили, синдикати траже да се против запослених који су учествовали у штрајку не предузимају дисциплинске мере, нити да им се додатно умањи плата. 

Такође, синдикати траже и да два члана Закона о основама система образовања и васпитања, који се тичу пријема у радни однос и решавања технолошких вишкова буду усвојени у облику договореном са синдикатима.

Срђан Вербић

Срђан Вербић

Синдикати просвете се, за сада, нису изјаснили о одлуци Владе да одбије предлог за месечну помоћ до 4.500 динара просветним радницима.

Ми настављамо штрајк и нећемо завршити прво полугодиште, рекао је Танјугу председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић, поводом одлуке владе да одбије предлог синдиката.

Он је навео да ће синдикати препоручити наставницима својим члановима да ђацима изведу оцену у дневник али да не присуствују седници одељенског већа, где се оцене верификују.

Тако ћемо имати ситуацију да ће на почетку другог полугодишта још трајати прво, рекао је Брајковић, оценивши да у буџету има новца за захтеве просвете.

Он је поручио родитељима да синдикат није крив што штрајкује, него је, како је рекао, одговорна влада.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *