Вијести, Регион

Вашингтон: Најбоље решење за РС би била независност или припајање Србији

srbija-6-700x608

Вашингтон — Амерички аналитичари различито оцењују могућност да Република Српска добије независност, па су, између осталог, и става да се то никада неће догодити.

Поводом писања неких медија у САД о територијама које би у наредних десетак година могле да постану независне, међу којима се помиње и РС, доскорашњи потпредседник угледног вашингтонског Кејто института Тед Карпентер каже да би за тако нешто морало да дође до драстичне промене политике САД и Европске уније, нарочито Немачке.

“Не видим да ће се тако нешто догодити у догледној будућности, иако би најбоље решење било да се дозволи РС да добије независност или да се припоји Србији, уз исти сценарио за Хрвате у БиХ и Хрватску, док би остатак земље остао доминантно муслимански”, рекао је Карпентер у разговору са дописником Тањуга у Вашингтону.

Према његовим речима тада би три народа могла да се фокусирају на заједнички економски интерес, уместо на политичка питања која их деле.

Карпентер сматра да би, изузимајући нови сукоб, до ког не верује да ће доћи, најгоре решење било да Запад тера босанске Србе да прихвате већа овлашћења за централну владу у Сарајеву.

Ричард Каузларић, бивши амбасадор Америке у БиХ, а данас професор за питања безбедности на универзитету Џорџ Мејсон рекао је за Тањуг да не види РС као независни ентитет, зато што то не би било прихватљиво за западне владе које су посвећене одржању Дејтонског споразума.

“Републици Српској недостаје економски капацитет да опстане као независна држава. Разочаран сам што Милорад Додик наставља да се залаже за независност и ради на поткопавању БиХ зарад сопственог политичког напретка”, навео је Каузларић.

Он додаје да и на бошњачкој и хрватској страни постоје екстремисти који спречавају БиХ да напредује на путу европских интеграција и напомиње да је иронија да баш такви највише причају о неопходности промена.

“Они који се највише труде да спрече напредак БиХ, су они који говоре о неоходности радикалних политичких промена. Има их и међу онима који се залажу за независност РС или хрватских крајева, као и међу онима који су за унитарну Босну без ентитета”, додао је бивши амерички дипломата.

Он се запитао зашто БиХ не би могла да функционише на прави начин када су и Хрватска и Србија показале да је могућа радикална политичка трансформација којом су своја друштва усмериле ка европском путу.

“Хрвати и Срби сарађују у оквиру европског оквира, зашто то не би могла три народа у БиХ? Ова земља може да напредује само као мултиетничка заједница која иде ка ЕУ, као што то чине њени већи суседи”, закључио је Каузларић.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *