Регион

Увалили муслиманима: Халал храна у затворима у Британији садржи свињетину

svinjetina_f

У питама и паштетама за затворе у Великој Британији, на којима на етикетама пише да садрже халал месо, откривен је свињски ДНК, након чега је покренута истрага, пише “Скај њуз”.

Према исламском закону, забрањено је јести свињетину и правила у затвору налажу да се кажњеницима да халал месо.

Компанија која снабдева затворе халал месом суспендовала је уговор под којем ради, док је британско Министарство правде навело да су спорни производи одмах повучени, а министар Џереми Рајт каже да затвори спроводе “хитну истрагу”.

-Сви затвори су обавештени о овом инциденту, који је за жаљење, и одмах смо известили Агенцију за стандард хране – изјавио је портпарол Министарства правде, додајући да су у току мере за суспендовање уговора са свим релевантим набављачима.

Министар Рајт је истакао да је ово “апсолутно неприхватљива ситуација”.
-Ово мора да је веома стресно за све који су погођени тиме, и они могу да буду сигурни да ћемо разрешити ову ситуацију – додао је он.

Компанија која је главни набављач за затворе није именована и не зна се где се налази.

-Систем етикетирања и придржавање правила Европске уније о истом мора бити строжи. Агенције попут оне за стандард хране треба да предузму неке мере, јер се ово догодило више пута – каже Масуд Каваја из Агенције за халал храну.

Директорка Фонда за реформ затвора Џулијет Лајон указала је да ће овај инцидент увредити велики број муслиманских затвореника и њихових породица и да Министарство правде треба да се њима извине, да суспендује набављаче и истражи инцидент.

(Блиц, Скај њуз)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *