Регион

Усвојен Нацрт закона о испитивању поријекла имовине у РС

019739

Нацрт закона о испитивању поријекла имовине, који је у име СДС-а предложио посланик Вукота Говедарица, о којем је вођена оштра расправа, усвојен је данас скоро једногласно у Народној скупштини РС.

Током гласања само је један посланик био суздржан, док је њих 70 подржало усвајање овог закона који је изазвао супротстављене ставове СНСД-а и СДС-а.

У СДС-у кажу да је циљ предлагања овог закона да се покаже да ли има политичке воље за усвајање оваквог закона у Републици Српској, док су у СНСД-у током расправе остали при тврдњама да је закон непроводив, али су га ипак подржали.

О овом закону биће проведена стручна расправа у трајању од 60 дана, док је одбијен приједлог да се одржи и јавна расправа у истом року. Нацрт закона о испитивању поријекла имовине се односи на имовину стечену послије 1. априла 1992. године, од када више није могао да вриједи закон о испитивању имовине, који је постојао у некадашњој Југославији и тиче се имовинског цензуса од 500.000 КМ, на дан стицања имовине.

Закон о испитивању поријекла имовине односи се, прије свега, на носиоце политичких функција, без обзира на којем су нивоу власти, а који су те функције вршили од 1. јануара 1992. Обухвата све функционере који су држављани Републике Српске.

Посланици су данас подржали и Закон о органској производњи, о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају РС, те нацрте закона о развоју малих и средњих предузећа, о нуспроизводима животињског поријекла, те сет закона који се односе на рад фондова Инвестиционо-развојне банке РС-а и Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног закона.

У јавну расправу ће и Нацрт измјена и допуна Кривичног закона, којим се, између осталог, уводе ригорозне казнене мјере за послодавце који крше права радника.Несавјесним послодавцима пријети и затвор.

Послодавац који не поштује Уговор о раду,одмор и паузе радника, не штити права жена ,посебно трудница , биће кажњен новчано , или затвором до три године. Још више година у затвору провешће они директори који на вријеме не буду исплаћивали плате

Ако је дјело имало за посљедицу неоправдано неплаћање три плате дјелимично или у цјелини , или губитак права која проистичу из неплаћених доприноса , починилац ће се казнити затвором од шест мјесеци до пет година затвора. Послодавци су на ове одредбе огорчени. Нико се с њима није консултовао при изради законског рјешења.Поручују-ово је још један удар на , ионако лош пословни амбијент.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *