Регион

Уклоњен споменик у Прешеву

Uklanjanje-spomenika-u-Presevu-200113

У Прешеву јутрос уклоњен спорни споменик погинулим припадницима ОВПМБ. Акција уклањања споменика протекла без инцидената. Премијер Ивица Дачић рекао да је Србија показала довољно стрпљења, али и послала јасну и чврсту поруку да се закон мора поштовати и да нико није јачи од државе.

Уклањање споменика почело је око седам часова, а у том тренутку на тргу није било мештана.

Споменик је у року од пола сата багером „Блок градње“ подигнут и комплетно натоварен на камион, без оштећења. Претходно је прекривен пласитчним џаком и везан специјалним ужадима. На тргу испред зграде општине у Прешеву више нема знакова да се ту споменик налазио.

Акцију је обезбеђивало око 200 припадника Жандармерије МУП-а Србије.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су после истека свих законских рокова, по налогу Министарства правде, припадници Жандармерије уклонили нелегално постављени споменик у Прешеву.

„Србија је показала довољно стрпљења, али и послала јасну и чврсту поруку да се закон мора поштовати и да нико није јачи од државе“, рекао је Дачић Танјугу.

Премијер Србије је рекао да је „акција обављена без било каквих инцидената и без употребе силе“.

Влада Србије је саопштила да је уклањање споменика екстремистима у Прешеву допринос заједничком животу и поручила да ће држава и убудуће одлучно спроводити ред и закон и осигурати стабилност на читавој својој територији.

Током акције уклањања споменика на тргу у центру Прешева су, поред новинарских екипа и припадника Жандармерије, били командант Жандармерије Братислав Дикић са сарадницима, начелник полицијске управе у Врању Слађан Велиновић, и Авди Бајрами, командир полицијске станице у Прешеву са заменицима.

Споменик погинулим припадницима Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца постављен је новембра прошле године, а највиши званичници Србије рекли су да мора бити уклоњен до 17. јануара, за када је била заказана четврта рунда преговора Београда и Приштине.

Како споменик није уклоњен у предвиђеном року, одборници Скупштине општине Прешево су, по истеку рока ретроактивно усвојили предлог о његовом постављању. Тада су најавили да ће комплетирати документацију потребну за легализацију споменика.

Најновији предлог о решењу спора стигао је од удружења ветерана бивше ОВПМБ да споменик буде премештен из центра града у двориште џамије или Дома културе у Прешеву. Тај предлог је, према писању косовских медија, стигао из Приштине и Тиране.

Коментариши чланак

Коментара