Регион

Пентагон страхује да би већ први кинески удар побио 50 милиона Американаца

kina_arm_86h-300x202

Американци су – анализирајући најновије податке о снагама нуклеарног одвраћања Народно-ослободилачке армије Кине, којих се домогла америчка обавештајна служба – направили прогнозу исхода нуклеарног конфликта између ове две земље.

Има индиција да је резултат те анализе/прогнозе Американце озбиљно забринуо, а донекле и преплашио.

А како и не би! Закључили су да би – већ при првом кинеском ракетном удару – погинуло 50 милиона од укупно 315 милиона Американаца! А да би између 25 и 50 милиона грађана САД било тешко повређено (укључујући и проблеме са радијацијом).

Наводно би биле уништене и две трећине америчких болница и половина лекара.

САД би истовремено изгубиле трећину енергетских капацитета и 40 одсто хране.

Од 200 милиона преживелих Американаца – половина би гладовала, а животни век и квалитет живота преживелих били би враћени „на ниво средњег века“. Људи би живели у мраку, храна ограничена, а медицинска помоћ већини не би била уопште доступна.

Интернет издање defensenews.com тврди да овај сценарио није плод маште холивудских филмаџија, већ део извештаја који је америчка обавештајна служба доставила Конгресу. Повод за овакав песимизам је анализа информација о систему подземних тунела откривених у Кини.

Аналитичари сматрају да систем тунела, чија је дужина већа од 4500 км, припада снагама за нуклеарно одвраћање Народно-ослободилачке армије Кине. Раније је преовладавало мишљење да ова земља има између 200 и 300 ракета са нуклеарним бојевим главама. Међутим, анализа инфраструктуре – у чијем су саставу систем тунела и вероватне локације за лансирање ракета – указују да је та цифра далеко већа.

Пензионисани руски генерал-пуковник Виктор Јесин, који је био начелник Главног штаба Русије, а који тренутно ради као консултант команданта руских Ракених стратешких снага, посетио је САД у децембру прошле године. Потом је написао извештај у којем је изнео податак да Кина располаже са 1600-1800 нуклеарних бојевих глава.

Експерти се не слажу са свим што је Виктор Јесин написао у извештају, међутим, генерал је додао уље на ватру. По његовој тврдњи, Барак Обама је 2. јануара потписао закон који омогућује, у случају да то буде неопходно, да Америка примени нуклеарно оружје ради уништења кинеског система тунела.

Узгред, Пентагон сумња у ефикасност ових мера и разарајуће дејство нуклеарних бојевих глава које би биле бачене на систем тунела, јер се ова инфраструктуру налази дубоко у земљи и веома је разуђена.

Отворено је питање: колико је све ово тачно и не крије ли се иза оваквог „сценарија апокалипсе“ намера Пентагона да приволи Белу кућу и Конгрес САД да – у најмању руку – не смањују војне издатке.

(Факти)

Коментариши чланак

Коментара