Регион

Уједињују се четири српске општине у Федерацији БиХ

BiHhgg

Представници Дрвара, Босанског Грахова и Гламоча већ формирали „Савез српских општина” и желе да им се прикључи Босански Петровац.Срби који живе у Федерацији Босне и Херцеговине желе да у предстојећим уставним променама у том бих ентитету добију српски кантон који би чиниле три до четири општине у западном делу Босне и Херцеговине.

Поручили су то функционери Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика из Дрвара, Босанског Грахова и Гламоча, који учествују у извршној и законодавној власти у тим општинама и Ливањском кантону, а који су формирали савез српских општина. У Босанском Грахову је одржана прва седница тог тела. Савез ће се, како је најављено, убудуће састајати једном месечно, сваки пут у другој општини.

О оснивању савеза српских општина су известили и медији у Србији.

Најављено је да ће о овој иницијативи упознати представнике СНСД-а, односно српске представнике и у Босанском Петровцу, тако ”да се и Петровац као четврта општина укључи у овај савез“.

Славиша МихајловићСрпски представници, како је наведено, желе да активно учествују у уставним променама у Федерацији БиХ, односно да их спремно дочекају.

„У зависности од динамике и решења која ће понудити те уставне промене, желимо да идемо и према српском кантону који би чиниле ове српске општине“, изјавио је шеф српског Клуба посланика у Скупштини Ливањског кантона Савиша Михајловић.

Ово је почетак савеза који ће ”деловати као један корпус с првенственим циљем заштите Срба који живе у Федерацији”.

Представници Срба тврде да се српске општине у ФБиХ ”заобилазе и понижавају”. Михајловић је истакао да је идеја да о закључцима и проблемима Срба у ФБиХ буду упознати и сви српски представници на нивоу БиХ. О активностима ће бити упозната и Централа СНСД-а у Бањалуци.

Председавајући Уставне комисије Представничког дома Парламента Федерације БиХ Ирфан Ајановић изјавио је за агенцију Анадолија да би поводом оснивања савеза српских општина морали реаговати органи ФБиХ.

”То ме подсећа на време 1991. године и 1992. године кад су српски представници, управо због повољнијих позиција за преговоре у оквиру међународне заједнице, тражили одређена просторна побољшања, односно да на темељу тога добију што боље уступке. Тако су стварали ”српску БиХ” и српске аутономне области. Исход се добро зна. Дејтонски споразум је покрио све те њихове намере. Сада се, можда и у договору између Драгана Човића и Милорад Додика, поново покушавају створити повољније позиције”, казао је Ајановић.

Последњи догађаји, што је по Ајановићу индикативно, долазе након што је Амбасада Сједињених Америчких Држава (САД) покренула иницијативу да се измени Устав ФБиХ. Тврди да је то недопустиво, јер цела БиХ треба да добије уставне промене.

Потпредседник Хрватске странке права (ХСП) и делегат у Дому народа ФБиХ др Јосип Перић из Ливањског кантона казао је да је оснивање савеза српских општина наставак познате политике.

”Ако има индиција да се ради о противуставном и кажњивом деловању, нешто би се морало предузети. На сцени је политика која једноставно не жели БиХ као државу. Ја ово сматрам сулудим! Сви који признају и подржавају РС створену на злочинима, подржавају и ово што се сада ради на простору ФБиХ. Дошло је време да се скину маске и да видимо ко шта жели у овој држави. За мене српска политика из 90-тих никада није ни окончана. Али, треба питати политичке савезнике СНСД-а што мисле о овоме”, рекао је Перић.

Угледни професор уставног права и члан експертске групе за промену Устава Федерације, коју је формирао амерички амбасадор Патрик Мун, Касим Трнка рекао је за Анадолију да може бити формирано одређено тело ради ”давања неких предлога и иницијатива”, али да не смеју преузимати никакве компетенције власти.

”Што се тиче предлога о српском кантону унутар ФБиХ, свако може дати предлоге, нема проблема, нека предлажу шта год хоће… Али, не смеју преузимати компетенције власти. Још је рано говорити о конкретним решењима”, поручио је Трнка.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *