Вијести, Регион

Удружење новинара осуђују линч Кандићеве

РТС

Истичући да је говор мржње забрањен и уставом и законима ове земље, НУНС и НДНВ најоштрије осуђују претње и позиве на линч упућене Наташи Кандић преко портала Печат, Србин.инфо и Срби на окуп.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) најоштрије осуђују претње и позиве на линч упућене Наташи Кандић и захтевају од надлежних органа да реагују по службеној дужности на још један у низу насртаја на новинаре и активисте невладиних организација.

Натаса-кандиц.јпг
У саопштењу се подсећа да је повод за овај насртај на Наташу Кандић био измишљена вест објављена у магазину Печат у рубрици Агенцијске вести по избору Павла Ћосића, под насловом „Фонд за хуманитарно право осудио хуманитарну акцију Новака Ђоковића“.

Ни на који начин уредништво Печата није указало да је у питању „сатира“, што је довело до тога да ову вест као аутентичну пренесу портали Србин.инфо. и Срби на окуп.

У коментарима испод овог текста на сва три портала налазе се, указју новинарска удружења, бројни еклатантни примери говора мржње и позива на насиље.

НУНС И НДНВ одсеци уреднике ових портала да су они одговорни за све садржаје на њиховим порталима, па и за коментаре, независно од тога да ли су генерисани са друштвених мрежа или не, односно да су у обавези да уклањају коментаре у којима је присутан позив на насиље или говор мржње.

Говор мржње је забрањен и уставом и законима ове земље, истиче се у саопштењу, а то се односи и на друштвене мреже.

НУНС и НДНВ указују да на поједине јавне личности, пре свега активисте организација за заштиту људских права, у Србији траје дугогодишња кампања, а да „сатира“ не може да буде алиби за кршење закона и непоштовање професионалних и етичких стандарда, поготово ако може да остави опасне друштвене последице.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *