Вијести, Регион

Удружење избеглих: Срби у Хрватској су у страху с разлогом

vukovar2-beta

Најновији догађаји у Вуковару и Дубровнику доказују да Срби у Хрватској ипак имају разлога да страхују за своју безбедност и да се осећају несигурним у тој земљи. Са овим се слаже Петар Џодан, председник Удружења Срба избеглих из Крајине и Хрватске.

“Најновији догађаји најбоље говоре у ком положају и какав статус практично Срби данас имају не само у Вуковару, већ у целој Хрватској”, рекао је Петар Џодан. поводом нереда у Вуковару, где су хрватски ратни ветерани разбили табле исписане ћирилицом и латиницом постављене на зграде Пореске управе и полиције.

Последњи догађаји у Вуковару су ружна слика и практичан пример како живе Срби у Хрватској, на који би Европа морала хитно да реагује.

“Ови догађаји у Вуковару представљају својевсрстан тест и за власти у Загребу – колико они поштују права националних мањина и колико ће стајати иза закона који су донели”, истакао је Џодан и додао да је очигледно да у Вуковару делују хрватски екстреми, па “ако хрватске власти не буду реаговале законски и морално да такве појаве спречавају онда Срби у Хрватској озбиљно морају размислити куда и шта даље”, закључио је он.

Јутрос су почела нова окупљања у Вуковару. Демонстранти су формирали колону у којој се крећу градом, посећујући и све пунктове на којима су постављене двојезичне плоче.

Вуковарски градоначелник Жељко Сабо је на конференцији за новинаре апеловао да суграђани не допусте да “Вуковар постане Бејрут!”.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *