Регион

У водама Србије појава паразита у сому и смуђу

028073

У Србији је по први пут забиљежена појава паразита који напада рибу, прије свега смуђа и сома и њиме се могу заразити и људи, али уз добру термичку обраду меса нема опасности по здравље, изјавио је данас Танјугу професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Мирослав Ћирковић.

Носилац одраслог паразита је птица корморан и сива и бијела чапља, а обољења човјека од ове врсте црва биљеже се у земљама гдје се конзумира свјежа риба – Јапану, Канади, Ирану и Малезији, док у нашем региону никада нису забиљежени такви случајеви, казао је Ћирковић.

Уколико човјек једе недовољно термички третирану рибу, паразит може доспјети у цријева и желудац, одакле га је могуће одстранити једино хируршким путем, упозорио је Ћирковић, напоменувши да је за наше услове ризично спремање смуђа на роштиљу.

Он је објаснио да је до појаве паразита дошло због тога што су се корморани који су већ годинама под заштитом биолога и еколога, пренамножили, а њихова популација се увећала више стотина пута.

Када дође до таквог случаја у природи, обично се појави неки фактор који враћа равнотежу, што је у овом случају паразит од кога птићи корморана угину, додао је Ћирковић.

Постоје извјештаји о појави паразита у риби са канала Дунав-Тиса-Дунав, односно на Дунаву и из Ниша, на Нишави, а пошто тих птица има на свим ријекама, они се могу потенцијално наћи практично свуда, указао је тај стручњак.

Ћирковић је навео да присуство паразита није утврђено нигдје у рибњацима, већ на отвореним водама гдје рибу продају спортски риболовци, и то угоститељима што може бити проблем, јер она у добром дијелу објеката не буде прегледана, и појави се на тржишту а да није прошла ветеринарску инспекцију.

„Отвореним водама газдују еколози који немају стручно знање, инспекцију нити законски основ да се баве здравственим прегледом рибе као намирнице“, казао је Ћирковић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *