Вијести, Регион

У сефу Јосипа Броза Тита краљеве златне полуге

zlatne-poluge

Београд — Злато и драгоцености нађене у Титовом сефу у Народној банци углавном су припадали династији Карађорђевић, а не Јосипу Брозу Титу, пишу Новости.

Ово је потврдио и вештак ког је ангажовала Комисија за отварање депонованих пописа у оставинском поступку иза покојног председника СФРЈ и документи нађени у Архиву Југославије.

“Комисија сматра да покретности које чине садржину Депоа 555 Председништва СФРЈ не спадају у састав заоставштине Ј. Б. Тита” , пише дословце у допису који је Комисија доставила Првом основном суду у Београду. Даље се наводи и да је “мишљење Комисије потврђено и налазом заклетог судског вештака од 2. септембра 2013.”.

Да су драгоцености Карађорђевића нађене у 9 врећа у Трезору НБС потврђује документ на који је Комисију упутио Душан Павловић, бивши заменик директора “Меморијалног центра Јосип Броз“.

“Меморијални центар, под ознаком ‘државна тајна’, сачинио је 15. марта 1982, на 29 страна, попис имовине која је припадала породици Карађорђевић. Овај списак достављен је на четири адресе, а да се налази у Архиву Комисију је упутио г. Павловић”, каже Душанка Суботић Хомен, правна заступница принцезе Јелисавете и девет потомака принчева Андреја и Томислава.

Она је извршила увид у ту документацију из које се види да је у сеф похрањено: злато у полугама и праху, укупне тежине 29,366 кг, које је припадало династији, 2.055 комада малих златника са ликом Франца Јозефа, као и 608 великих, потом златни прах у стакленој флашици – 365 грама, епрувете са златним љускама и браон каменчићима, златни накит са брилијантима, дијамантима и другим драгим камењем, нумизматичка збирка кнеза Павла од 1.271 новчића, 13 одликовања породице Карађорђевић, златне плакете, медаљони, привесци, златно и сребрно посуђе с позлатом…

У допису који је Председништво проследило суду помињу се накит, “жути прах“ и “жуте полуге“, као и колекција новчића, али се не наводе количине, врста и порекло. Али се зато помињу вредни сатови из вреће бр. 8. Неки од њих имају Титов потпис, а други, као један “лонжин“, круну и потпис краља Александра. Џепни сат има на поклопцу угравирану круну, а накнадно је угравирана посвета “Од ЈБТ“. Међу сатовима су и три вредна са руског двора.

ОСТАВИНА ИЗА КРАЉА И КРАЉИЦЕ

“Тражићемо да нам суд достави и извештај вештака, који је Комисија председника послала суду, а који није послат адвокатима”, каже Душанка Суботић Хомен. Породица би волела лично да изврши увид.

Од 10 врећа, драгоцености су у девет, док је у једној документација из које се види да су златни предмети чувани у Белом двору, да је део сефа пренет из “Меморијалног центра Ј. Б. Тито“, документација о садржају врећа, као и документ који говори да је део садржине сефа унет као део имовине Краљевине Србије, односно Краљевине Југославије (део златних предмета и део инвентара краљевске породице)!

Комисија је присуствовала отварању Депоа 555, познатог као “Титов сеф“ у априлу. Он је по одлуци Председништва СФРЈ од 30. марта 1982. предат Трезору Народне банке Југославије, 7. маја 1982, са ознакама “државна тајна“.

“Увидом у садржину депоа, Комисија је закључила да више не стоје разлози да се Депо сматра државном тајном и то предочила председнику Томиславу Николићу, који се сложио. Комисија је упоредила списак ствари из депозита и констатовала да се садржина депоа поклапа са списком сачињеним у време формирања Комисије”, стоји у допису суду.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *