Регион

У Пакрацу остало 11 православаца, а патријарх Иринеј оценио да Срби немају никог ближег од Хрвата

РЕКАО И ОВО: „НА ЖАЛОСТ, КВАСАЦ ОНИХ ЗБИВАЊА ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ОСТАО
И ДАНАС У НЕКОЈ МЕРИ“

  • У Саборном храму Свете тројице у Пакрацу сахрањени посмртни остаци четворице пакрачких епископа – Емилијана Мариновића, Кирила Живковића, Никифора Стефановића и Софронија Стефановића
  • ФАКТИ: Па, ближи су нам и Монтенегрини-Дукљани, и највећи део Бошњака, и Македонци. Ближи су нам и Грци. Руси наравно, пре свих. Србомрсци се регрутују и из редова насилно покатоличених и похрваћених Срба

        ЖРТВУ треба памтити, али треба бити способан опраштати, поручио је верницима на парастосу у Пакрацу, у Хрватској, патријарх Иринеј, који је рекао и да Срби немају ближе од Хрвата, те да оно што се догодило у прошлости треба бити опомена за будућност.

        „Многи су хришћани изгубили свест и памет у себи и сви они који имају терет злочина морају потражити опроштење од Бога. Сви смо ми икона Божја, сви смо ми деца Божја. Срби су у овим крајевима доживели страшну трагедију, њихову жртву не смемо заборавити, али морамо опростити, да све оно што се овде догађало, више никада не догоди“, рекао је патријарх, пише загребачки Јутарњи лист.

        Патријарх Иринеј је у Пакрацу јуче предводио делегацију СПЦ, а претходно они су боравили у Манастиру Јасеновац, где је први пут у историји одржана седница Светог архијерејског Синода.

        Централни догађај била је сахрана четворице пакрачких епископа у Саборном храму Свете тројице у Пакрацу.

        Реч је о посмртним остацима епископа Емилијана Мариновића, Кирила Живковића, Никифора Стефановића и Софронија Стефановића.

        Као специјални изасланик хрватске председнице, обреду је присуствовао министар културе Златко Хасанбеговић, као и Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, и Вељко Џакула, председник Српског демократског форума.

        Обраћајући се верницима у Јасеновцу, патријарх се заложио за повратак Срба у ове крајеве с обзиром на то да у тој парохији сада живи само 11 православаца.

        Патријарх се осврнуо и на случајеве физичких напада на припаднике српске мањине у Хрватској последњих дана.

        „Ми смо мислили да је иза нас оно што се десило овде. На жалост квасац оних збивања изгледа да је остао и данас у некој мери“, навео је поглавар СПЦ.

        Након сахране и обреда, домаћин сусрета – епископ Славонски Јован – патријарху Иринеју и Хасанбеговићу је показао како напредује обнова пакрачког Владичанског двора, саграђеног 1732. године, који је био резиденција славонских епископа, и у којем су се налазила богата библиотека и ризница.

        До краја године требало би да буде завршена прва фаза обнове, након чега ће бити постављени темељи, како је нагласио епископ Јован, за обнову велике библиотеке и ризнице.

        Јутарњи пише да је Хасанбеговић патрајрху пренео поздраве хрватске председнице и нагласио да упркос многим недаћама у прошлости, хришћанство настоји да шири мир и промовисање поверење.

        „Истински мир и помирење није пасивно толерисање једних других, него рад на заједничкој будућности сарадњом и пријатељством зарад будућности и заједништва. То нам намеће приоритет јер заједнички нам је задатак и циљ сачувати људе и обновити живот у овим крајевима што моје министарство ради и на симболичан начин обнављајући седиште Славонске епархије, цркву и двор у Пакрацу“, казао је, између осталог, Хасанбеговић.

        Он је рекао да се, иако је муслиман, веома радовао сусрету папе Фрање и московског патријарха Кирила, што је, како је рекао, „знак наде и обнове наших свеукупних односа“.

        Патријарх Иринеј захвалио је рекавши:

        „Ми Срби немамо ближе него вас Хрвате и оно што се догодило међу народима мора бити опомена“.

Иринеј, Хасанбеговић и Пуповац

Иринеј, Хасанбеговић и Пуповац

Патријарх је, како се наводи, позвао на „сарадњу за бољу будућност“.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара