Технологија и Наука

Ерупција радио-таласа која је милијарду пута јаркија од нашег Сунца

ОТКРИВЕНО ЈОШ ОСАМ, АЛИ УТВРЂЕНО ДА НИСУ СИГНАЛИ ВАНЗЕМАЉСКИХ ЦИВИЛИЗАЦИЈА

         ПОЗНАТИ научни часопис Nature објавио је да су тајанствене брзе ерупције радиоталаса – која су једно време сматране сигналима ванземаљаца – од наше Земље удаљене 6 милијарди светлосних година.

         И проценио: то говори о њиховом космолошком пореклу, а не о припадности ванземаљским цивилизацијама.

         Ове „ерупције“ су астрофизичари открили 2007-ме године. Случајно, док су помоћу телескопа Паркс (Аустралија) пратили активност радио-пулсара.

         Потом су научници открили још девет сличних радио-ерупција. После њиховог упоређивања, појавиле су се претпоставке да могу бити вештачког порекла, а потенцијално – због необјашњиве периодичности у њиховој структури – и сигнали ванземаљских цивилизација.

         Откриће да се ти таласи рађају у космосу, а не на некој далекој „земљи“, учинило их је још загонетнијим.

         У  децембру прошле године појавиле су се индиције да се једна од радио-ерупција могла родити у унутрашњости неутронске звезде или услед формирања црне рупе.

Ерупција радио-таласа која је милијарду пута јаркија од нашег Сунца

Ерупција радио-таласа која је милијарду пута јаркија од нашег Сунца

Аустралијски астрофизичар Еван Кин израчунао је да једна од тих „ерупција“ – FRB 150418 – милијарду пута јаркија од нашег Сунца, да је за делић секунде „избацило“ толико енергије колико Сунце за два дана.По његовим рачуницама, та „ерупција“ је изазвана спајањем две неутронске звезде и њиховим претварањем у црну рупу.

А била је толико моћна да је собом засенила целу своју галаксију.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара