Регион

У недјељу почиње прољеће

Прољеће ове године почиње у недјељу, 20. марта, речено је из Универзитетског астрономског друштва Бањалука.

Прољеће наступа у недјељу, 20. марта у 5.30 часова. Први дан прољећа трајаће 12 часова и 10 минута, сунце ће изаћи у 5.54, а заћи у 18.04 часова.

Занимљиво је да ће ове године прољеће почети најраније још од 1896. године, зато што се тропска и календарска година разликују.

„Тропска година траје 365 дана и шест часова, док календарска траје 365, а преступна 366 дана, те ће сваке наредне преступне године прољеће долазити раније“, рекао је Срни члан Универзитетског астрономског друштва Бањалука Немања Ракић.

Према његовим ријечима, најранији почетак прољећа биће 2096. године, те ће 19. марта наступити у 15.03 часова.

Почетак прољећа - Фото: РТРС

Почетак прољећа – Фото: РТРС

Ове године прољеће ће трајати до 21. јуна, када 34 минута послије поноћи, према љетном рачунању времена, почиње љето.

За викенд топло и претежно сунчано

У Републици Српској у наредна два дана очекује се углавном сунчано и пријатно топло вријеме, уз умјерену облачност, а у понедјељак пораст облачности и слаба киша.

Сутра ће бити хладно јутро, уз маглу мјестимично у котлинама, а током дана сунчано уз малу или умјерену облачност. Јутарња температура износиће од минус три до четири, а највиша дневна од 10 до 16, на југу до 19 степени Целзијусових, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

У недјељу се очекује прохладно јутро, са мразом на висоравнима, а током дана сунчано са мало облака и пријатно топло вријеме, уз постепено наоблачење са запада према вечери.

Јутарња температура од минус три до два, а највиша дневна од 12 до 18 степени Целзијусових. У понедјељак, 21. марта, ујутро очекује се топлије и претежно облачно вријеме, уз слабу кишу на западу и сјеверозападу, које ће се задржати и током дана, док ће према вечери и током ноћи киша бити учесталија. Јутарња температура од два до шеста, а највиша дневна од девет до 16 степени Целзијусових.

У уторак, 22. марта, очекује се облачно вријеме са кишом која ће бити учесталија и умјерена у западним, сјеверним и сјевероисточним крајевима, а слабија у осталим предјелима. Јутарња температура од два до седам, а највиша дневна од осам до 13, на југу до 15 степени Целзијусових.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара