Вијести, Регион

У Кијеву без затишја, праве катапулте за обрачун са полицијом

У главном граду Украјине ни после крваве ноћи, у којој је повређено више од 70 полицајаца, и око 100 демонстраната. ситуација се не смирује.

svet-ukrajina-1-SPAJANJE_620x0

После крваве ноћи и зоре у Кијеву су и у понедељак тињали сукоби између људи са маскама, најагресивнијег дела демонстраната и специјалаца „беркута“. Главни бој је био на улици Грушевског где се налазе зграда Владе и Врховне раде тј. украјинског парламента. Повређено је више од 70 полицајаца, и око 100 демонстраната. У полицији су потврдили да су користили сузавац и гумене метке као и шок бомбе да би зауставили десничаре да уђу у зграде владе и парламента.

Иако је ситуација тешка, на седници владе у понедељак се није разговарало о увођењу ванредног стања у Кијеву. Најагресивнији демонстранти су у понедељак у близини стадиона Динама правили катапулте за обрачун са полицијом. Наводно да опозиција наоружава дрвеним палицама „одреде самоодбране“. На другој страни у 65 аутобуса су специјалци „беркута“ који су спремни да спрече улазак демонстраната у државне институције.

У недељу увече демонстранти су на полицијски кордон бацали Молотовљеве коктеле и камене коцке. Запалили су четири полицијска аутобуса и два возила ЗИЛ. Најрадикалније националисте који себе зову „Десни сектор“ покушавао је да смири Виталиј Кличко, али је заузврат од својих поливен пеном из апарата за гашење пожара. Полиција је користила и водене топове, а на улици је температура била минус седам степени. Али демонстранти се нису разишли.

У току ноћи лидер партије Удар Виталиј Кличко био је у резиденцији председника Украјине Виктора Јануковича и договорено је да се формира заједничка комисија у коју би ушли представници владе, председничке администрације као и опозиције да би се нашао излаз из садашње кризе.

Прошле недеље парламент је донео закон којим се забрањује демонстрантима покушај уласка у зграде владе, парламента и државне администрације. Забрањује се и блокада промета на улицама. Демонстранти су те законе протумачили као гушење демократије. Поготово их је иритирало што је садашње руководство по угледу на Русију тражило да се зна ко финансира опозицију и како се тај новац троши.

За ново крвопролиће у Кијеву, Вашингтон је сву кривицу свалио на садашње власти, а САД опет прете санкцијама руководству Украјине.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *