Регион

Трифковић: Младић није рапортирао Караџићу за Сребреницу

srda-trifkovic-1360168021-264266-700x466

Караџић је позвао Главни штаб ВРС, али се на телефон није јавио Младић, већ други официр. Председник РС је инсистирао да се цивили не малтретирају” и да понашање ВРС према њима мора бити “беспрекорно”, каже сведок.

ХАГ – Сведок одбране Срђа Трифковић негирао је на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да је генерал Ратко Младић, два дана по заузимању Сребренице у јулу 1995, о томе телефоном рапортирао председнику Републике Српске.

То су, раније током процеса, тврдили сведоци оптужбе Томислав Премовић и Славица Ристић, српски исељеници из САД, са којима је Трифковић, амерички публициста српског порекла, у јулу 1995. посетио лидере РС на Палама. Премовић и Ристићева посведочили су да су 13. јула 1995. у Караџићевом кабинету слушали како Младић телефоном подноси “борбени извештај” о Сребреници свом врховном команданту. Ристићева је изјавила и да је – преко “спикерфона” који је Караџић укључио – чула Младићеве речи да је Сребреница “готова” и да је “све завршено”.

По оптужници која Караџића и Младића терети за геноцид над више од 7.000 сребреничких Муслимана, прву масовну егзекуцију муслиманских заробљеника снаге под њиховом контролом починиле су 13. јула 1995. у селу Кравица. Сведочећи у Караџићеву одбрану, Трифковић је данас, међутим, негирао да је на телефонски позив председника РС 13. јула 1995. одговорио командант Војске РС. Сведок није оповргавао да је Караџић позвао Главни штаб ВРС, у намери да разговара са генералом Младићем, али је тврдио да се на телефон није јавио Младић, већ “други официр”, кога, међутим, није именовао.

Тај официр Караџића је “информисао о Сребреници”. У разговору са официром, Караџић је “инсистирао да се цивили не малтретирају” и да понашање ВРС према њима мора бити “беспрекорно”, изјавио је Трифковић, сугеришући да је само он пратио разговор преко друге слушалице, насупрот исказима Премовића и Ристићеве. Трифковић је изјавио и да му је “тешко да верује да би Караџић могао да одобри стрељање заробљеника” и да је то “ствар принципа”.

У унакрсном испитивању, тужилац Квеке ван дер Пује подсетио је Трифковића да у ранијим сведочењима пред Трибуналом није помињао ни да је Караџић желео да разговара с Младићем, нити разговор са другим официром ГШ ВРС. Рекавши да је желео да са генералом Младићем и сам поразговара о ситуацији после пада Сребренице, Трифковић је одговорио да, пошто до разговора није дошло, није ни сматрао да је то важно. Био је то “пропали покушај да се успостави контакт” с Младићем, којем се “придаје непотребан значај”, прокоментарисао је сведок. Трифковић је сугерисао и да је Премовић, после сведочења на суђењу бившем председнику РС, повукао “утисак” да је Младић поднео извештај Караџићу.

Сведок је одбацио тврдњу заступника оптужбе да је био “портпарол” вођства РС, рекавши да је у међународним медијима наступао као “аналитичар ситуације на Балкану са блиским везама са лидерима босанских Срба”. Трифковићеву веродостојност, тужилац је оспоравао и тврдњом да је он јавно оптуживан да “негира геноцид” у Сребреници. Трифковић је то потврдио. Предочавајући Трифковићеве текстове и јавне изјаве, тужилац Ван дер Пује сугерисао је и да он заговара антиисламске ставове.

Потврђујући аутентичност тих изјава, Трифковић је, међутим, тврдио да се оне односе на исламске екстремисте, а не на све Муслимане. Одбрану пред Трибуналом, Караџић ће, исказом следећег сведока, наставити сутра. Оптужница га терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање “плавих шлемова” УН за таоце, 1992-95.

(Курир)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *