Вијести, Регион

Томислав Николић: Нећемо признати Косово по цену угрожавања пута ка ЕУ

Tomad-11-300x300

Пут ка Европској унији јесте наша будућност, али постоји нешто што се зове понос, оценио председник Србије у разговору с Абонгом Маликом Обамом, братом председника САД Барака Обаме.

Србија је одлучна да не призна Косово чак и по цену да угрози свој улазак у Европску унију, поручио је јуче председник Србије Томислав Николић на састанку у Београду с председником фондације „Барак Х. Обама” Абонгом Маликом Обамом, братом америчког председника Барака Обаме.

Како је пренела Бета,председник Србије Томислав Николић изјавио је да „Србију сада очекује период развоја и просперитета, налазимо се на путу за улазак у Европску унију, толико смо упорни да не признамо независност Косова и Метохије да смо спремни да угрозимо тај пут, који јесте наша будућност, али постоји нешто што се зове понос”.

Председник Балканског клуба мира Осмо Ватреш, који је био на састанку Николића и брата америчког председника, одао је признање Николићу за досадашњи рад на дужности председника Србије, саопштила је прес служба председника Србије.

Како је пренео Танјуг, оснивач и председник Фондације „Барак Х. Обама” Абонго Малик Обама изјавио је после разговора с председником Србије Томиславом Николићем да је дошао у посету Србији и Балкану да би промовисао мир.

„Изузетно је важно да се усредсредимо на оно што нам је заједничко, а не на оно што нас разликује. Једини начин на који можемо побољшати живот наших људи јесте да имамо мирољубиву атмосферу”, рекао је Обама после сусрета у Председништву Србије.

Изражавајући задовољство што се налази у посети Србији, Обама је рекао да је једина тема разговора била „питање мира” и „да ли можемо да промовишемо мир”, који је „и у овом региону и у другим деловима света кључ”.

„Нема продуктивности и успеха у атмосфери хаоса и без мира”, казао је челник Фондације из Кеније, додајући да је разговарано о односима афричких и балканских држава и њиховом грађењу. „Констатовали смо да ти односи постоје дуго и истовремено желимо да будемо сигурни да ће ти односи донети нашим народима корист, да ће им бити боље”, рекао је Обама.

Наглашавајући да је први пут у посети Србији и балканским земљама, Обама је после посете Скопљу и Гостивару и јуче Београду рекао да му се овде изузетно допада и да су људи изузетно пријатељски расположени. „Желим да честитам народу Србије и народима балканских земаља на решењу да се уједињавају упркос разликама”, казао је он.

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Томислав Николић: Нећемо признати Косово по цену угрожавања пута ка ЕУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *