Вијести, Регион

Титов сеф ипак предубок – још га пописују

josip_broy_tito-300x300
Садржај врећа, нађених у сефу Народне банке Србије, у које је Председништво СФРЈ похранило ствари после смрти маршала Јосипа Броза Тита, још није обелодањен, јер Комисија није завршила посао. Није реч ни о каквом прикривању, као што се спекулише – каже председник трочлане комисије и саветник председника републике проф. Оливер Антић.

Ову комисију оформио је председник Томислав Николић да, у име Председништва, као правног наследника некадашњег Председништва СФРЈ, отвори сефове, утврди шта је у њима и о томе обавести Први основни суд, пред којим се води оставински поступак између Брозових наследника. Осим Антића, комисију чине и Николићев саветник генерал Милорад Симић и заменик генералног секретара председника Ненад Јевремовић.

Комисија је отворила сеф у НБС 10. априла и од тада траје попис ствари и поређење са списком који је уз њих похрањен.

– Посао иде споро јер има на хиљаде предмета, а међу њима и оних који нису добро заведени. Рецимо новчићи, код којих је јако битан датум издавања, јер од тога зависи њихова нумизматичка вредност. А неки су погрешно пописани у време када је комисија Председништва СФРЈ састављала списак. Зато је битно да сваки предмет буде идентификован. Када будемо изашли с коначним садржајем сефа, јавност ће бити прилично изненађена – каже Антић за „Новости“.

Он не може да прецизира када ће посао бити завршен. Уз то, Антић подсећа да су раније власти садржај сефова прогласиле тајном, па Комисија мора да буде сигурна да међу нађеним стварима нема и драгоцених папира:

– И наследници и јавност су чекали 33 године, па ће морати да уложе још мало стрпљења како бисмо дошли до праве истине.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *