Вијести, Регион

„Телеком“ добија лиценцу за фиксну телефонију на КиМ

001872

Србија ће покрајини дати додатни међународни позивни број 383 или 384.

Договор о телекомуникацијама између делегација Београда и Приштине у Бриселу скоро да је постигнут, али завршетак овог процеса кочи конкретна формулација споразума, сазнаје „Политика”. Проблем је у коришћењу појединих термина на којима инсистира делегација Приштине, а које српска делегација не може да прихвати, јер би могли да имплицирају сувереност Косова.

Договорено је да Србија Косову да међународни позивни број 383 или 384, а да нама остане број 381. Такву могућност раније су предлагали представници Европске уније, а идеја је да Србија затражи још један међународни позивни број на који има право, и да га потом уступи за територију Косова и Метохије.

Осим тога, постигнут је споразум да „Телеком” добије лиценцу за фиксну телефонију за цијелу територију Косова и да задржи мобилну телефонију тамо гдје већ има инфраструктуру за своју мобилну мрежу. Али, договором са делегацијом Приштине предвиђено је и да постоји могућност да се „Телеком” у будућности пријави и на евентуални тендер за мобилну телефонију за цјелокупну територију Косова, сазнаје „Политика”.

Коначно рјешење зависиће искључиво од договора двије стране, будући да је немогуће да Косово самостално издејствује позивни број, нити да добије позивни број Албаније, како је раније помињано. Јер, позивни број је израз суверенитета државе и како су за „Политику” већ неколико пута рекли у Међународној унији за телекомуникације из Женеве, они, као специјализована агенција Уједињених нација, додјељују позивне бројеве једино државама чланицама УН-а, што Косово није.

– Због тога је свако питање о додјели међународног телефонског броја Косову хипотетичко питање – рекли су у Међународној унији за телекомуникације. Зато једино рјешење и јесте да Србија затражи додатни број за себе и потом га додијели Косову.

Један од предлога Србије у току преговора био је да Косово задржи наш позивни број 381 и да дода петицу, то јест да позивни број за територију јужне српске покрајине буде 3815. Али, косовска страна је то одбијала.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *