Вијести, Регион

Танасковић: Балкан упориште исламског екстремизма

139215

ТРЕБИЊЕ – Јачање такозваног интернационалног исламског екстремизма налази све више упориште и на Балкану и сигурно је да ће овај дио свијета постати још снажније извориште угрожавања сигурности, рекао је синоћ у Требињу исламолог Дарко Танасковић.

Танасковић је на трибини „Дуга зима арапског прољећа“ рекао да онај ко је отворио „пандорину кутију“ не може контролисати ситуацију, у чему је, како каже, и суштина.

„Морамо се питати није ли стварање ситуације која се не може контролисати и циљ неких који рачунају на сасвим нови свет који би се родио из те врсте хаоса. Ја се у овом тренутку ни не усуђујем да размишљам како би то све изгледало“, истакао је Танасковић.

Он је додао да је први утисак о томе да ће „арапско прољеће прећи у арапско љето“ био преурањен и погрешан, као што је преурањено доносити закључке о исходу ових процеса.

„Незадовољство које је постојало у земљама захваћеним `арапским пролећем` углавном је узроковано вишедеценијском владавином без демократског покрића и легитимитета одређених лидера“, сматра Танасковић.

Он је додао да се тим путем не би кренуло у свим земљама да није било веома снажног утицаја споља.

Говорећи о посљедицама тог процеса, Танасковић истиче да у тим државама, као и у оним које ће бити захваћене „арапским прољећем“, постоји хаос и слабљење централних власти, односно ријеч је о државама без субјективитета и било какве власти.

„У свим тим државама демократским путем на власт могу доћи само исламисти, због чега долази до значајних компликација“, сматра Танасковић.

Он додаје да долази и до погоршања положаја немуслиманских мањина на цијелом Блиском истоку, које ће бити, како каже, прве жртве ових процеса.

„На плану глобалне равнотеже води се велика битка за простор који у оквиру стварања мултиполарног света и тзв. макрорегионализације још никоме не припада до краја. Постоји велика жеља САД и њених савезника да, задржавајући глобалну доминацију, задрже и контролу над тим простором“, наводи Танасковић.

Према његовим ријечима, с обзиром да САД и њени савезници не могу то да остваре кроз јаке режиме који би били њима наклоњени, они дају предност хаосу и стварању простора који, заправо, не може сам себе контролисати, већ може бити контролисан једино са стране.

Трибину „Дуга зима арапског прољећа“, која је одржана у Музеју Херцеговине, организовало је Удружење „Херцеговац“ из овог града.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *