Вијести, Регион

Тачи нуди посланицима Србима: подржите „војску Косова“ – имаћете гарантована места

УПОЗОРИО СВОЈЕ: АКО СЕ ОВИХ ДАНА НЕ ГЛАСА О ФОРМИРАЊУ ОСК ПОСЛЕДИЦЕ ЋЕ БИТИ КАТАСТРОФАЛНЕ

НИЈЕДНА политичка странка нема право да условљава стварање оружаних снага Косова (ОСК), изјавио је шиптарски премијер у Приштини Хашим Тачи, на седници владе.

„Војска Косова је изнад политичких интереса. Гласајући за ОСК не гласа се за овог или оног појединца, не гласа се за владу Косова, него се гласа за државу Косово“, рекао је Тачи.

Он је упозорио своје: ако се ових дана не гласа о формирању ОСК, последице ће бити катастрофалне за војску Косова.

„Оснивање ОСК је неопходност, то је историјска шанса за Косово. Ја желим да верујем да ће целокупни политички спектар на Косову имати храбрости и воље да једногласно усвојимо одлуку о оснивању ОСК“, рекао је Тачи.

Можда има таквих који кажу – нека, формираћемо их у новом сазиву скупштине, али ја вам најодговорније кажем да, ако не оснујемо ОСК у наредних неколико дана, Косово у више наредних година угрожава могућност да оснује војску. Због тога ову историјску шансу не смемо да пропустимо ни због каквог ужег политичког интереса“, рекао је Тачи.

За ово је потребна двотрећинска већина у косовском парламенту састављеном од 120 посланика, као и две трећине гласова посланика из неалбанских заједница.

Приштински дневник „Трибуна“ тврди да ће Тачи понудити лидеру опозиције Иси Мустафи 15. јун као датум одржавања превремених избора, у замену за гласове посланика ДСК за продужетак резервисаних места за мањинске заједнице.

Хашим Тачи - „Змија“

Хашим Тачи – „Змија“

Овај сценарио, према изворима „Трибуне“, биће реализован договором према коме би мањинске заједнице гласале за оснивање ОСК, а већинске партије гласале да мањине у Скупштини и даље имају резервисана места.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *