Вијести, Регион

Све је спремно за „Јужни ток“

juzni-tok-afp-610x330

Село Шајкаш код Титела најзначајнија је деоница гасовода „Јужни ток“ кроз Србију, јер тамо почињу први радови. Градилиште се спрема, а монтиране су и прве цеви које ће бити заварене. Радови почињу следеће недеље.

Следеће недеље почињу радови на изградњи гасовода „Јужни ток“, капиталној инвестицији вредној 1,9 милијарди евра, а прво градилиште на траси гасовода кроз нашу земљу биће у селу Шајкаш, код Титела.

Предузеће „Јужни ток Србија“ уплатило је 60 милиона динара таксе за енергетску дозволу, потврдило је Министарство енерегтике, истичући да гасовод тиме постаје део енергетског система земље.

Као назначајнија локација српске деонице гасовода уписује се атар на улазу у Шајкаш, јер баш тамо почињу радови. Градилиште се спрема, а монтиране су и цеви које ће прве бити заварене.

„Ми смо на локацији која је спремна за свечано отварање, које ће се одржати у недељу 24. новеммбра. Сви земљани радови, машинско-монтажни су завршени“, рекао је Јовица Будимир, директор за инвестиције „Србијагаса“.

Шајкаш је мирно место, а житељи су, како сами кажу, вредни људи. Најава радова на „Јужном току“ није их много изненедила, јер кроз њихова имања већ пролази један нафтовод и два гасовода. Како кажу, не баве се светским пословима, али економска је криза, па од овог трећег, руско-српског гасовода највише и очекују.

„Значи да ћемо имати неке користи од тога је л’ тако, ипак се чује за село. Видите да село није мало, да има прилаз са свих страна“, рекао је мештанин Зоран Гаврић.

Велика очекивања од „јужног тока“ 

Видосав Богојевић каже да су очекивања велика, и за село, и за општину, па и за мештане.

„И самим проласком гасовода биће лакше и за индустријску зону – да дође гасовод до тих фирми које би дошле овде, а самим тим добијамо и повећање радних места“, рекао је председник Месне заједнице Шајкаш Ђуро Кукрић.

Почела је и експропријација земљишта за трасу гасовода. Око 100 мештана Шајкаша уступиће своје парцеле за нови гасовод. Уговоре о откупу земљишта, са предузећем „Јужни ток Србија“, до сада је склопило 17 мештана.

Домаћинство Крстића међу првима је дало део свог имања јер је то, како кажу, важан државни посао.

„Изузетно сам задовољан склопљеним послом и људи из ‘Србијагаса’ и ‘Гаспрома’ су били коректни, све нам лепо објаснили и контактирали нас, новчана надокнада је задовољавајућа. И из суда Титела су дошли људи и са њима смо потписали уговор“, каже Крстић.

Попут Шајкаша, и у осталим местима на траси гасовода прижељкују да радови почну што пре.

Очекује се да овај капитални посао привуче и друге инвестиције. Ипак, најважније је то што ће градња „Јужног тока“ ангажовати и домаћа предузећа машиноградње. У Влади рачунају да ће, што директно, што индиректно, радови на гасоводу запослити око 100 хиљада људи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *