Регион

Све извјеснија градња ХЕ Бочац 2 у 2013

027653

У предузећу Хидроелектране на Врбасу (ХЕВ) из Мркоњић Града, дијелу холдинга „Електропривреде РС“, изразили су очекивање да ће ове године добити концесију за изградњу хидроелектране Бочац 2 којом би значајно побољшали пословне резултате предузећа и електроенергетске прилике у западном дијелу РС.

У ХЕВ-у указују да је Влада РС усвојеном Економском политиком за 2013. планирала активности на стварању претпоставки за реализацију пројекта изградње ХЕ Бочац 2 као компензационе електране снаге 6,3 мегавата или 10 мегавата.

ХЕВ су већ са изабраном пројектантском кућом закључиле уговор о изради идејног пројекта и студије економске оправданости за ХЕ Бочац 2 након чега планирају расписати тендер за израду главног пројекта и активно радити на добијању свих неопходних дозвола за почетак грађевинских радова.

Како указују, велики дио грађевинских радова је већ завршен с обзиром на то да за ХЕ Бочац 2 постоји брана која је у функцији компензационог базена постојеће Хидроелектране Бочац, а која је, као и далековод за пренос произведене струје, у власништву предузећа из Мркоњић Града.

Истичу да за финансирање изградње ХЕ Бочац 2 већ имају обезбијеђена средства у износу од 20 милиона КМ која су орочена код банака у РС. Трошкови пројекта би, указују, укључивали само мање измјештање пута, прављење једног водозахвата, највјероватније новог тунела у лијевом боку бране компензационог базена и уградњу генератора.

Што се тиче динамике почетка радова све зависи од тога кад ће Влада РС додијелити концесију за изградњу тог важног енергетског постројења.

У ХЕВ-у оцјењују да су енергетски бенефити пројекта значајни с обзиром на то да се највећи дио производних објеката „Електропривреде РС“ налази у источном дијелу РС, док је највећа потрошња у западном дијелу РС.

Поред тога, у току изградње биће ангажовано више предузећа и радна снага која ће на објекту радити три године, а по завршетку објекта дио радне снаге ће остати да ради на одржавању и управљању изграђеним објектом.

Студија енергетског кориштења вода слива ријеке Врбас из 2010. показала је да изградња ХЕ Бочац 2 инсталисане снаге 9,34 мегавата практично нема потенцијалних негативних утицаја у смислу потребе расељавања становништва, не утиче значајније на микроклиму, квалитет воде, као ни на биљни, односно животињски свијет.

Са друге стране, наводе у ХЕВ-у, реализација пројекта донијела би вишеструке енергетске и економске ефекте, од ангажмана домаће грађевинска оперативе и пратећих индустрија, док би општина добила објекат од којег би наплаћивала ресурсну ренту, као дио накнаде за кориштење вода.

У ХЕВ наглашавају да урађена студија узима у обзир и друге кориснике ријеке Врбас, односно не задире у локацију постојеће рафтинг стазе, већ, напротив, може значајно помоћи у регулисању ријечног протока за потребе планирања спортско-рекреационих манифестација.

Допринос ХЕ Бочац 2 огледао би се кроз смањење сезонске неравномјерности протицаја ријеке, ублажавању посљедице плављења низводне долине Врбаса при појави великих вода. У ХЕВ-у наводе да постојање бране и акумулације позитивно утиче на режим наноса низводно од бране, јер ће сав нанос остајати у акумулацији чиме рјешавање тог проблема преузимају на себе.

Коментариши чланак

Коментара