Регион

Снима се филм о Асанжу

027695

Почело је снимање филмске драме о Џулијану Асанжу и његовом Викиликс веб сајту која, према ријечима редитеља Билија Кондона, неће судити бившем хакеру.Холивудски студио „Дримворкс“ саопштио је да ће филм „The Fifth Estate“ са британским глумцем Бенедиктом Кумбербачом у улози Асанжа премијерно бити приказан у америчким биоскопима у новембру ове године.

Филм ће се бавити почецима Викиликса кроз визуру Асанжа и његовог бившег портпарола Нијемца Данијела Домшет-Берга (игра га Данијел Брул) и кулминираће објављивањем хиљада званичних докумената и мејлова 2010. године.

– Можда ће проћи деценије прије него што схватимо потпуни утицај Викиликса и како је револуционаризовао ширење информација. Због тога овај филм неће доносити свој суд о теми – навео је редитељ.

– Желимо да истражимо комплексности и изазове транспарентности у информационом добу и, надамо се, обогатимо и оживимо разговоре које је Викиликс подстакао – додао је редитељ филмова „Дјевојке из снова“ и „Сумрак сага: Праскозорје“.

Филм је заснован на књизи Домшет-Берга „Унутар Викиликса“, коју је написао пошто је напустио организацију и другој књизи, новинара Дејвида Лија и Лука Хардинга „Викиликс: Унутар Џулијан Асанжовог рата против тајновитости“.

Асанж, који је одрастао у Аустралији, био је тема прошлогодишњег аустралијског ТВ филма „Подземље“.

Коментариши чланак

Коментара