Регион

Сваки становник Српске дужан 1.532 КМ

003073

Укупна кредитна задуженост становника Српске на крају трећег квартала прошле године износила је 2,19 милијарди КМ, односно сваки становник у просјеку је био дужан 1.532 КМ.

Према подацима Агенције за банкарство РС, задуженост по глави становника на крају трећег квартала прошле године повећана је за 31 марку у односу на крај 2011. године, када је сваки становник у просјеку био задужен 1.501 марку.

– На крају 2010. године задуженост по глави становника износила је 1.407 КМ, док је на крају 2009. године била 1.393 марке – наводи се у извјештају Агенције.

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић каже да грађани РС и БиХ спадају у средње задужене у поређењу са становницима земаља у Европи и окружењу, али истиче да се ови подаци морају узети с резервом, с обзиром на животни стандард и примања у БиХ.

– Имамо 550.000 незапослених и тиме се мора мјерити оптерећеност, односно негативан ефекат задужења. Не постоје претпоставке да се тај износ задужења може брзо вратити. Напротив, задужење се повећава, тако да грађани све чешће узимају кредите за егзистенцију – казао је Хасић и додао да је велики број грађана приморан да узима кредите и у микрокредитним организацијама у којима се камате крећу и до 30 одсто.

Он је истакао да су становници БиХ задужени и индиректно, путем институција БиХ, тако да све више улазе у дужничко ропство.

– Једино рјешење за излазак из тог зачараног круга је отварање нових радних мјеста – нагласио је Хасић.

У извјештају Агенције се наводи да су на крају трећег квартала прошле године укупни кредити грађана износили 2,23 милијарде КМ и да су већи за два одсто у односу на крај 2011. године.

– Према намјенској структури, 1,46 милијарди КМ кредита односи се на кредите за општу потрошњу и имају стопу раста од три одсто. Кредити за стамбене потребе износили су 603,3 милиона КМ са стопом раста од 1,5 одсто, док су кредити за обављање дјелатности износили 163 милиона КМ и они биљеже стопу пада од три одсто – истиче се у извјештају и додаје да би банке кредитне активности требало више да усмјере на кредите за обављање дјелатности, јер је овај сегмент кредитирања још релативно мало заступљен.

Штедња

У извјештају Агенције за банкарство РС наводи се да је укупна штедња грађана, укључујући и текуће рачуне, на крају септембра 2012. године износила 1,753 милијарде КМ и да има стопу раста од осам одсто у односу на крај 2011. године.

– Однос кредита грађана и штедње је смањен, јер је штедња расла по стопи од девет одсто, а кредити по стопи од три одсто – истиче се у извјештају.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *