Регион

Сутра смјена Владе ФБиХ?

022902

Влада Федерације БиХ ће бити смијењена тако што ће јој на сутрашњој сједници Представничког дома бити изгласано неповјерење, тврде представници СДП-а БиХ, ХДЗ-а БиХ и Савеза за бољу будућност БиХ. Предсједници клубова СДП-а, СББ-а БиХ, те ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента ФБиХ Јасенко Селимовић, Мирсад Ђонлагић и Маринко Чавара наводе да је за смјену Владе осигурана комотна већина од 56 посланика, односно 35 делегата у Парламенту ФБиХ.

Ова одлука требало би да буде потврђена на сједници Дома народа Парламента ФБиХ у петак, 15. Фебруара, пише сарајевска штампа.

„Процес реконструкције извршне власти ФБиХ требало је да буде завршен прије седам мјесеци, дакле оног дана када је формирана нова парламентарна већина. Нажалост, грађани ФБиХ постали су жртва политике опструкција и блокада СДА и малих странака, које их, ради очувања фотеља и позиција у јавним предузећима, слијепо прате“, рекао је Селимовић.

Он је увјерен је да ће овај процес, упркос најавама СДА о покретању виталног националног интереса у Дому народа, бити успјешно завршен, јер „смјена министара СДА није витални национални интерес Бошњака“.

Чавара је нагласио да је Суд БиХ прошле године својом одлуком „јасно дао до знања СДА и свима онима који покушавају злоупотребити питање виталног националног интереса – да то не може проћи“.

Ђонлагић је рекао је да ће Влада, након изјашњавања Парламента о неповјерењу, бити у техничком мандату, са овлаштењима неупоредиво нижег нивоа него у пуном мандату.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *