Вијести, Регион

Стогодишница Првог свјетског рата у Андрићграду

У присуству највиших званичника Републике Српске и Србије u Андрићграду ће данас бити обиљежено 100 година од почетка Првог свјетског рата и свечано ће бити отворен град од камена – Андрићград, чији је идејни творац режисер Емир Кустурица.

Свечаност отварања града од камена и обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата почеће Светом архијерејском литургијом, коју ће у храму Светог цара Лазара и косовских мученика служити Његова светост патријарх српски Иринеј.

Након литургије на улицама и трговима Андрићграда биће приређен богат умјетнички програм све до 16.30 часова, када ће град од камена бити свечано отворен испред његове већ препознатљиве капије.

Свечани чин отварања града од камена обавиће предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Србије Александар Вучић и идејни творац града Кустурица.

Додик је тим поводом рекао Срни да обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата у Андрићграду, које заједнички организују државни органи Србије и Српске, представља снажну брану ревизионистичким покушајима да се одговорност за избијање Великог рата пребаци на Србе и Србију, која је из тог рата, иако много пострадала, изашла као побједник.

„Без обзира што побједници најчешће пишу историју, јасно је да већ од самог краја Првог свјетског рата није престајало са спекулацијама да су Србија и српски народ криви за избијање рата, иако постоје релевантни подаци да је рат припремала Аустроугарска и да се само тражио повод“, рекао је Додик.

Он је нагласио да без Кустуричиног личног ангажовања из Андрићграда не би могла да „великом свијету“ на разумљив начин буде предочена истина – да се Србија у Првом свјетском рату борила за слободу, али и свој народ у БиХ.

Отварању Андрићграда и свечаностима поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата присуствоваће предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, министри у Влади Српске и многи други високи званичници.

Сам чин отварања најавиће Оркестар Гарде Војске Србије, а потом ће домаћин Кустурица, заједно са гостима, уз звуке корачнице кренути Улицом „Младе Босне“ до Трга Петра Петровића Његоша и споменика Његошу, који ће бити и званично отворен.

На Тргу, испред храма Светог цара Лазара и косовских мученика, наступиће Војни оркестар Министарства одбране Србије „Станислав Бинички“. У 17.10 часова предвиђено је свечано отварање два студенска дома у Андрићграду, а потом слиједи разгледање Отоманског трга испред Караван сараја и Сахат-куле, гдје ће наступити „Но смокинг оркестар“.

Шетња домаћина и гостију биће настављена до Византијског трга, који красе три куле у византијском стилу, гдје ће, уз звуке оркестра, у небо бити пуштено јато бијелих голубова.

На тргу испред Византијског двора биће одржан музички перформанс у извођењу групе „Врело“, Василисе, Марте Хаџиманов и Хора „Јединство“ из Котора.

У Галерији „Лубарда“ у Андрићевом институту у 17.45 часова биће отворена изложба слика академског сликара Момира Булатовића – портрети свих учесника Сарајевског атентата под називом „1914. – најт вижн“.

Након тога у Андрићевом институту биће одржана промоција књиге „Сарајевски атентат – повратак документима“ аутора Мирослава Перишића, а у издању Андрићевог института и Архива Србије, те промоција међународног историјског часописа „Векови“ у издању Андрићевог института и јунског броја „Историјских свесака“.

У 18.30 у Мултиплексу „Доли Бел“ биће приказан филм „Атентат, Сарајево 1914“ аустријског редитеља Андреаса Прохаске.

Цјелокупан програм рађен је према Кустурициној идеји, а у реализацији режисера Милана Нешковића који је рекао Срни да су у овом филму, рађеном у продукцији националне аустријске телевизије и њемачке телевизије, приказане историјске чињенице у вези са Сарајевским атентатом, којима се негира умијешаност Србије у Први свјетски рат.

„У оквиру обиљежавања 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата предвиђено је откривање великог мозаика Млада Босна на зиду биоскопа Доли Бел на којем су представљени видовдански хероји Гаврило Принцип и младобосанци, рад магистра сликарства из Београда Бисеније Терешченко“, истакао је Нешковић.

Приликом откривања мозаика предвиђено је обраћање предсједника Додика, премијера Вучића и режисера Кустурице.

У касним вечерњим часовима биће изведена реконструкција Сарајевског атентата у сценском приказу у три чина – „Побуњени анђели“, рађеном према идеји Емира Кустурице.

„Овај сценски приказ представља вјеродостојни приказ догађаја у Сарајеву са савременим конотацијама у којем ће атентатор у првом чином џи-пи-есом бити доведен до Фердинанда“, каже Нешковић.

Припреме за прославу Видовдана у Андрићграду

Припреме за прославу Видовдана у Андрићграду

У другом чину биће приказано суђење младобосанцима у којем ће, између осталих, играти глумци Небојша Глоговац, Ненад Јездић, Зоран Цвијановић… Трећи чин је комеморација српским жртвама у Првом свјетском рату.

Сценски приказ „Побуњени анђели“ директно ће преносити Радио-телевизија Републике Српске и Радио-телевизија Србије.

Обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата у Андрићграду биће завршено наступом чувеног Академског хора руске армије „Александров“ на Тргу Петра Другог Петровића Његоша.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *