Регион

Средоземно море: Руски маневри уз примену специјалног оружја

(Фото: Новости)

(Фото: Новости)

Москва – Група руских војних бродова која се налази на маневрима на истоку Средоземног мора у понедељак и уторак, током завршних вежби, обавиће гађања у обалном појасу Сирије, саопштено је у Министарству одбране Русије. Сви цивилни бродови су на време обавештени да не улазе у зону гађања и маневара.

Сценаријом вежбе предвиђено је више од шездесет гађања по циљевима у ваздуху, на води као и под водом. Осим тога планирана је вежба борбе против диверзаната са “применом специјалног оружја”. О каквом се оружју ради у саопштењу Министарства одбране се не наводи.

Званично, циљ ове вежбе је “добијање објективне слике о бојевој спремности бродова”. Не тако давно, у августу 2011. руски војни бродови су такође имали вежбе у приобалном појасу Сирије и Палестине.

На источној обали Сирије Русија има војно-поморску базу у близини града Тартус. На основи договора СССР-а и Сирије та база је направљена 1971. Она се углавном користи као технички пункт где бродови узимају гориво и питку воду или обављају ремонт.

Специјалне везе Сирије и Русије честа су тема на Западу па тако у Вашингтону понављају како би Русија требало да присили Башара Асада да поднесе оставку. Са друге стране у Москви истичу да је најважније да се обустави крвопролиће у Сирији и зараћене стране седну за преговарачки сто.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је у понедељак да очекује од колега из других земаља коректније и боље аргументоване коментаре што се тиче односа Русије и Сирије.

Те везе укључују и испоруку руског оружја Дамаску.

У јулу прошле године Русија је обуставила испоруку нових видова оружја све до стабилизације политичке ситуације у тој земљи. Тренутно Москва испуњава само обавезу ремонта старе сиријске војне технике.

Медијска бука

Средином прошле године дигла се велика медијска бука кад су Американци оптужили Русију да доставља Сирији војне хеликоптере. У Москви су одговорили да не нарушавају никакве међународне обавезе јер хеликоптери МИ-25 као и ПВО системи нису намењењи за борбу против демонстраната. Хеликоптери су били растављени и за њихово састављање Сирији је било потребно најмање два, три месеца.

Коментариши чланак

Коментара