Регион

Србији вратио само ћириличне новчанице

На данашњи дан(26.02) пре петнаест година напустио нас је најпопуларнији гувернер Народне банке Југославије у скоријој историји, професор др Драгослав Аврамовић, популарни Деда Аврам. Он је преминуо у америчком граду Роквил 2001. године у 82. години живота.

ГОДИШЊИЦА СМРТИ ЛЕГЕНДАРНОГ ГУВЕРНЕРА Како је Деда Аврам описао свој успех у само ТРИ РЕЧИ

Драгослав Аврамовић је рођен у Скопљу 14. октобра 1919. године. Своје огромно искуство је стекао углавном на позицијама у Светској банци, где је с годинама од шефа одељења за опште студије напредовао до позиције директора.

Невероватна способност комуникације коју је поседовао учинила је да врло лако нађе заједнички језик са обичним, малим човеком, што га је у том тренутку чинило једним од најпопуларнијих политичара у врло тешком периоду кроз који смо као држава пролазили.

Иако многи сматрају да су његови напори да спаси динар уродили плодом, неки заговарају и становиште да је заједно са динаром спасао и власт Слободана Милошевића. Пошто је у тадашњу Југославију дошао као веома богат и моћан човек, народ га је оберучке прихватио знајући да једини мотив због ког се вратио у земљу тај да помогне свом народу.

Деда Аврамове и данашња новчаница. Зашто данас имамо латиницу на српском динару?

Свој економски кредо је врло једноставно формулисао у пар речи: „Све је у поверењу“, и наишао да масовно одобравање и прихватање. Чувени „Програм реконструкције монетарног система и привредног опоравка“ започео је 24. јануара 1994. године. увођењем „супердинара“ којег је изједначио са немачком марком и успео да стабилизује у том тренутку врло турболентно тржиште.

Деда Аврам се повукао након две године спровођења реформи, због неразумевања за спровођење програма до краја од стране тадашњих припадника власти. 1996. године смењен је са места гувернера Народне банке Југославије. У периоду који је уследео затим, на тренутак се приволео и коалицији „Заједно“, али је то било кратког маха.

Извор: Блиц, Чувари ћирилице

Коментариши чланак

Коментара