Регион

Србија расписала потјерницу за Муратом Шабановићем

029056
Србија је расписала Интерполову дифузну потјерницу за Муратом Шабановићем из Вишеграда, ратним командантом Другог батаљона Прве подрињске бригаде Армије Републике БиХ, којег босанскохерцеговачка и јавност бивше Југославије памте по драматичној ситуацији у Вишеграду када је у априлу 1992. године путем ТВ екрана генералу ЈНА Милутину Кукањцу пријетио да ће дићи узрак брану на Дрини и да ће “поплавити све до Београда“.

Ову информацију потврдио је Шабановићев адвокат Дамир Алагић, додајући да је наведену информацију о расписивању Интерполове потјернице потврдила и Федерална управа полиције у Сарајеву. Потјерницу је, прецизира, расписао МУП Србије.

“Србија је за Шабановићем расписала потјерницу за тероризам. Но, немамо информације о којем наводном дјелу је ријеч и из које године. Ништа прецизније немамо… Ми смо обавијестили ФУП да је Шабановић држављанин БиХ и да не може бити ухапшен по Интерполовој потјерници. У ФУП-у су казали да су већ провјерити и утврдили да је Шабановић држављанин БиХ. Такође, обавијестићемо и Тужилаштво БиХ да, ако већ постоји предмет, Шабановић треба бити процесуиран у БиХ.

“То је, по мени, наставак злоупотребе права која проистичу из међународних споразума. Он чак не може ићи ни у Републику Српску“, тврди Алагић.

Шабановић је у разговору за агенцију Анадолија потврдио да је обавијештен о расписивању Интерполове дифузну потјернице. Каже да сада “нигдје не може ни макнути из Сарајева“ и да је то тужна чињеница, јер се борио за државу БиХ.

“Добио сам информације да ме Београд тражи преко Лиона, да је Србија расписала потјерницу. Упозорили су ме пријатељи из Хрватске. На питање да ли је могуће да је потјерница расписана због чињенице да је он уочи рата особно срушио споменик нобеловцу Иви Андрићу, Шабановић је то одбацио.

“То је застарило. Ја сам бисту Анадрића бацио у Дрину. Учинио сам то из револта што су поставили споменик на гробницу муслиманског народа и Моста Мехмед-паше Соколовића. Но, то је застарјело. Изразио сам спремност да споменик сам изградим, али на општинској земљи, а не задужбини Мехмед-паше Соколовића“, закључио је Шабановић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *