Вијести, Регион

Србија неће дозволити ревидирање историје

034231

Србија неће дозволити ревидирање историје и зато обиљежава Дан примирја у Првом свјетском рату, јер је била на страни сила побједница и борила се за исправну ствар, поручио је данас генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Николић је новинарима након полагања вијенца на споменик жртвама тзв. велеиздајничког процеса на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“ рекао да је Србија била земља побједница у том рату и да обиљежава Дан примирја када су силе Антанте побиједиле земље које су се бориле на страни централних сила.

– Налазимо се данас овдје, испред споменика подигнутог у част људима против којих је вођен тзв. велеиздајнички процес и обиљежавамо њихове идеје за које су се залагали и због којих су страдали. Њихове идеје су побиједиле и Србија је била побједник – истакао је Николић.

Такозвани, бањалучки велеиздајнички процес, био је највећи од 17 које су власти Аустроугарске водиле против Срба, а тим процесом у Бањалуци, вођеним током 1915. и 1916. године, било је обухваћено 156 лица, од којих је 16 осуђено на смртну казну.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *