Вијести, Регион

Соколац: Вијенци на споменику солунским добровољцима

34069 (1)

Код Споменика солунским добровољцима на Сокоцу, на којем је уписано 360 имена погинулих бораца са подручја ове Општине, данас су положени вијенци поводом Дана примирја у Првом свјетском рату.

Вијенце су положили отправник послова Амбасаде Србије у БиХ Гордана Божић и генерални конзул Србије Марија Бакоч, представници локалне власти и Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца од 1912. до 1918. године.

Предсједник Скупштине Општине Соколац Данко Вучетић рекао је да се овим чином одаје почаст погинулом становништву у Првом свјетском рату, наводећи да су у овом рату Србија и српски народ изгубили око 28 одсто популације. Он је истакао да су Романија и Соколац током Првог свјетског рата дали допринос ослобођењу српске државе.

Предсједник соколачког Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца од 1912. до 1918. године Бранимир Ђурковић рекао је да ово удружење посебну пажњу посвећује обиљежавању 100 година од почетка Првог свјетског рата, јер постоје покушаји фалсификовања истине, па се тако Гаврило Принцип проглашава терористом, а „Млада Босна“ Ал каидом.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *