Вијести, Регион

Србија на петом месту у Европи по емитовању CO2

243799_s2.reutersmedia.net_f
Србија је пети загађивач угљен-диоксидом по глави становника од 36 земаља Европе, а главни узрок томе је лош сектор транспорта, речено је данас на скупу о енергетски ефикасном транспорту.

У Србији се сваке године емитује око 6,2 тоне угљен-диоксида по глави становника, што је око два пута више од других земаља са сличним или истим дохотком и степеном развоја.

Успостављање одрживог транспорта, односно спровођење енергетске и саобраћајне политике која омогућава већу енергетску ефикасност, један је главних начина за смањење емисије угљен-диоксида, а тако и побољшања квалитета живота грађана, речено је на скупу у организацији Центрано европског форума за развој (ЦЕДЕФ).

Како је истакнуто, сектор транспорта представља једног од највећих емитера угљен-диоксида, а тиме и највећег загађивача животне средине са годишњом емисијом од 15 одсто укупне емисије CO2.

Због тога би примена енергетски ефикасних технологија и саобраћајних политика, допринела да се смањи потрошња горива и емисија CO2 за 50 одсто по пређеном километру.

Подсећа се и да је просечна старост аутомобила у Србији 13 година, а њихова просечна потрошња прелази 10 литара на 100 километара, при чему се за сваки пређени километар емитује додатних 0.23 килограма угљен-диоксида.

„Саобраћај има кључни утицај на квалитет живота и економски раст и развој друштва, али је и један од највећих корисника енергије, са изразито ниском енергетском ефикасношћу и великом емисијом штетних гасова. Због тога је неопходно спровођење саобраћјних политика које омогућавају већу ефикасност у саобраћају, рационалнију употребу енергије, смањују негативан утицај на животну средину и повећавају квалитет живота људи“, рекла је на скупу председница УО ЦЕДЕФ-а

Јованка Арсић Каришић.

Према њеним речима, процењује се да ће сектор транспорта бити одговоран за повећање светске употребе примарне нафте за 97 одсто у периоду између 2007. и 2030. године.

„Сваке године овај сектор емитује око 15 одсто укупне емисије CO2у ваздух и представља најбрже растући извор емисије гасова стаклене баште у Србији данас. Стога је примена и спровођење Закона о ефикасном коришћењу енергије, који регулуше и сектор транспорта од кључне важности за смањење емисије гасова са ефектима стаклене баште и повећање енергетскје ефикасности у тој привредној грани“, нагласила је Јованка Арсић Каришић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *