Вијести, Регион

Сраман маневар ФЗО: Мењају име да нам утрапе старе књижице

356696_0809_origh

Београд – Момчило Бабић, директор Републичког фонда за здравствено осигурање, већ неко време врши притисак на Министарство здравља не би ли фонд поново био преименован у некадашњи завод.

Разлог стоји у његовој намери да пошто-пото замени старе здравствене књижице новим електронским картицама јер већ постоји 1,2 милиона одштампаних здравствених картица, на којима стоји име завод, а не фонд, сазнаје “Блиц”, РФЗО жели да старе књижице замени картицама и да потроши више од 20 милиона евра за израду и штампање нове, електронске здравствене књижице.

При томе, сваки осигураник морао би ту замену да плати 500 динара. Како је “Блиц” већ писао, за тим нема никакве потребе, јер се сви подаци који би се налазили на здравственој картици могу учитати у личну карту са чипом или било који други документ.

Тих 1,2 милиона картица одштампане су још док је директор Фонда био др Александар Вуксановић, а грађанима нису подељене јер Министарство финансија није дало одобрење. Сада, међутим, др Бабић жели да их искористи, иако су оне одштампане на ћириличном писму, због чега не би могле да се користе у ЕУ.

Због тога је заштитник права грађана Саша Јанковић иницирао састанак са министарком здравља, проф. др Славицом Ђукић Дејановић и представницима РФЗО, на коме није био директор Бабић, и тражио образложење зашто је неопходна промена здравствених књижица. Међутим, на том састанку представници Фонда нису изнели аргументе којима би апсолутно оправдали замену здравствених књижица. Због тога им је дато недељу дана да прикупе све информације и чињенице које проткрепљују њихову идеју.

То за “Блиц” потврђује министарка здравља, наводећи да је на састанку разматрано да ли је нова књижица неопходна.

„Имаћемо почетком недеље још један састанак на коме ћемо одлучити који је документ потребан за ЕУ, да ли ће то бити књижица или нека њена модификација“, каже за “Блиц” др Ђукић Дејановић.

Саша Јанковић каже за “Блиц” да је питање да ли је грађанима потребан нови трошак за књижице и да ли ће то донети олакшице у лечењу људи.

„Болнице већ имају у картонима све податке о осигураницима. Довољно је само да се пацијент индентификује. За то није потребна нова књижица, већ било који документ. Препрека је што у закону пише да грађани морају да имају књижице. Боље је избрисати тај део из закона, него да грађани плаћају књижице“, каже Јанковић.

Шта са одштампаним књижицама

Што се тиче већ одштампаних и неперсонализованих картица, министарка здравља појашњава да је то урадио претходни директор и да се још разматра како ће оне бити искоришћене.

„Те књижице смо затекли. Постоји могућност да такве књижице добију најстарији грађани, али је то још у разматрању. Међутим, треба направити документ и за ЕУ“, истиче министарка.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *