Вијести, Регион

Шпијуни под маскама дипломата и професора

dru-VEHABIJE_620x0-610x330

Сарајево – Припадници иранске обавештајне службе током ове године изразито често су прелазили границу БиХ на готово свим постојећим граничним прелазима користећи се лажним идентитетима, а овим кретањем проверавали су пропусност тих прелаза.

Наводи се то у подацима безбедносних служби у које је „Глас Српске“ имао увид. Према овим информацијама, многи од иранских шпијуна у БиХ улазе са лажним идентитетима користећи чак либанска, ирачка и израелска идентификациона документа, али и документа БиХ, што додатно отежава контролу и праћење.

Из тих података видљиво је и да безбедносне службе компарацијом доступних информација о идентитетима и из различитих националних извора, прате поступке и оних иранских обавештајаца који имају лажне идентитете.

Због сумњивих идентитета под посебном пажњом је више лица која су у овој години уз дипломатске и грађанске пасоше у неколико наврата летјела на релацијама Истанбул – Сарајево, Беч – Сарајево, и обрнуто.

„Врло чести су уласци у БиХ припадника иранске обавештајне службе као угледних професора, научника и културних радника. Тај начин рада и војно-обавештајног присуства посебно практикују припадници Иранске револуционарне гарде (ИРЦГ). Надзором над кретањем појединаца откривамо структуру и технике које користе припадници иранских служби у другим земљама“, рекао је наш извор близак безбедносним круговима.

Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *