Вијести, Регион

Смртоносни азијски стршљен убија пчеле и људе

Смртоносни азијски стршљен стигао у Словенију, убија пчеле и људе

Словенски пчеларски савез потврдио је да је у тој земљи први пут забележио присутност азијског стршљена, неаутохтоне врсте која је последњих година у више европских земаља изазвала велике штете у кошницама, а у неким је ситуацијама опасна и за људе.

Присутност азијског стршљена недавно је опазио и пријавио пчелар из Пивке у западном делу земље, где је, како се претпоставља, дошао из Италије. Пчелар је у својим кошницама забележио већу штету, а стручњаци позивају и остале узгајиваче да буду пажљиви и да размењују информације о могућем даљем размножавању.

Азијски стршљен, против којега европске пчеле немају природних обрамбених механизама, први пут се у Европи појавио 2005. у јужној Француској, а отад се проширио у Шпанију, Велику Британију и Италију.

Смртоносни азијски стршљен убија пчеле и људе

Смртоносни азијски стршљен убија пчеле и људе

Већи је од обичног европског стршљена и може да нарасте до 6 центиметара дужине. Лети брзином до 60 километара на сат, а пчеле не напада само у лету него улази и у кошнице. У минути може убити 40 пчела које против њега, за разлику од азијских, немају методе заштите.

У неким ситуацијама може бити опасан и за људе, и то не само оне који су алергични на убоде, па је недавно у Француској од убода азијског стршљена умрло шесторо људи, упозоравају стручњаци.

Извор: ћириличне Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *