Вијести, Регион

Словенску владу неуспјешном сматра 70,5 посто бирача

Словенску коалицијску владу премијерке Аленке Братушек неуспјешном сматра 70,5 посто, а успјешном само 24,9 посто бирача, што је њен најлошији резултат у мање од годину дана откако је на власти, показала је најновија редовна мјесечна анкета дневног листа „Дневник“ и телевизијске станице ПОП-ТВ, објављена у понедјељак.

Аленка Братушек

Аленка Братушек

Међу политичким странкама на првом је мјесту по наклоности бирача опозицијска Словенска демократска странка (СДС) бившег премијера Јанеза Јанше, након што су девет мјесеци то мјесто заузимали коалицијски Социјални демократи (СДС) Игора Лукшича, док је странка Позитивна Словенија (ПС) премијерке Аленке Братушек тек на шестом мјесту, показала је прошле седмице проведена телефонска анкета на репрезентативном узорку 700 бирача.

Мандат садашње владе у којој су четири странке траје до јесени 2015. године. Кад би се избори одржали сада, највише гласова добила би Словенска демократска странка (СДС) – 11,2 посто, слиједе Социјални демократи (СДС) с 10,7 посто, Демократска странка пензионера (ДЕСУС) са 7,3 и Позитивна Словенија (ПС) с 5,1 посто.

Демокршћанска Нова Словенија (НСИ) добила би 4,3 посто гласова, Словенска пучка странка (СЛС) 3,4 посто, а Грађанска листа (ДЛ) 1,2 посто гласова. Нове алтернативне странке добиле би мање од 3 посто, док више од половине бирача не зна за кога би гласали или на изборима не би учествовали, показало је испитивање које илустрира расположење бирачког тијела три мјесеца пред одржавање избора за словенске чланове Еуропског парламента, заказане за 25. мај.

Извор: Дневни аваз

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *