Вијести, Регион

Словенија постаје шеста чланица еврозоне којој ће бити потребно спасавање?

УПРКОС ТОМЕ ШТО ЈЕ ПАРЛАМЕНТ ОМОГУЋИО ВЛАДИ ДА УЛИЈЕ 4,7 МИЛИЈАРДИ ЕВРА У ОСЛАБЉЕНИ БАНКАРСКИ СИСТЕМ.

Словеначки парламент

Словеначки парламент

Парламент Словеније усвојио је 29. новембра нацрт закона који омогућава влади да улије 4,7 милијарди евра (6,4 милијарде долара) у докапитализацију ослабљеног банкарског система те чланице зоне евра.

Тај законски предлог је добио подршку 47 посланика од укупно 90 посланика у парламенту. Опозиција десног центра је гласала против, пренела је агенција АФП.

Тај предлог обезбеђује законски оквир за докапитлизацију банака после објављивања резултата стрес теста 13. децембра.

„Одмах по објављивању резултата морамо пружити могућим инвеститорима јасну информацију о капиталу који је потребан банкама и истовремено о мерама које је предузела влада”, рекла је државни секретар у министарству финансија Матеја Враничар представљајући тај законски предлог.

Она је додала да је „4,7 милијарди евра горња граница коју можемо да уложимо у банке”.

Очекује се да ће стрес тест највећих словеначких банака, оптерећених огромним ненаплативим зајмовима, а који ће надгледати Европска унија, утврдити колико је новца потребно за њихово подстицање и да ли Словенија, која је у рецесији од 2011, може сама да среди стање у свом банкарском систему.

Према усвојеном законском предлогу, влада може да искористи 3,5 милијарде евра из овогодишњег буџета и депозита у домаћим банкама и да позајми додатних милијарду евра на финансијским тржиштима, као и да редистрибуира 200 милиона евра за докапитализацију банака.

Опозиција десног центра је опструктурирала гласање, тврдећи да оно омогућава влади да докапитлизује банке на нетранспарентан начин и без супервизије парламента.

Словеначки дневник „Финанце” је објавио процене домаћих и страних економиста да ће држави бити потребно 4,2 милијарде евра за докапитализацију највећих домаћих банака.

Словенија, некада модел за нове чланице ЕУ и еврозоне, у рецесији је од 2011. и постоји бојазан да би могла да постане шеста чланица еврозоне којој ће бити потребно спасавање.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *