Регион

Словенија и Хрватска: Излаз на море па приступ ЕУ

005124

Словенија ће данас прослиједити Арбитражном суду у Хагу и Хрватској свој поднесак за арбитражу о граници у којем се инсистира на излазу на отворено море.

На више од 5.200 страница прилога, докумената и мапа, Словенија износи своје аргументе о томе гдје је при осамостаљењу обје државе била некадашња републичка копнена граница која је затим постала државна.

Словеначки министар иностраних послова Карл Ерјавец изјавио је да његова држава има одличне аргументе и да је увјерен да неће бити разочарана резултатом арбитраже, јављају хрватски медији.

„Витални интерес Словеније је контакт с отвореним морем и да остане поморска држава. Сви аргументи у поднеску су усмјерени ка том циљу“, рекао је Ерјавец.

Хрватски министар спољних и европских послова Весна Пусић рекла је раније да је Хрватска довршила свој поднесак за арбитражу о граници и да ће он бити послат на вријеме, односно прије рока који истиче данас.

„Ријеч је о првокласном документу од око 300 страница, који је направљен у сарадњи с врхунским свјетским стручњацима“, рекла је Пусићева.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *