Вијести, Регион

Сладојевић: Тужилаштво застрашује Караџићеве свједоке

031403

Правни савјетник некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића Марко Сладојевић рекао је да постоје оправдане сумње да хашко тужилаштво открива идентитет појединих заштићених свједока да би их застрашили и спријечили да изнесу доказе који показују да Караџић није крив за оно за шта га оптужују.

Сладојевић, који је и члан Караџићеве одбране пред Хашким трибуналом, рекао је да идентитет свједока одбране Бошњака, који је одлично упућен у ратна дешавања, откривен појединим агенцијама у Сарајеву, након чега се тај инсајдер нашао под невиђеним притисцима.

„Некако смо успјели да му гарантујемо безбједност и човјек је сада на сигурном“, рекао је Сладојевић за „Прес Република Српска“, говорећи о свједоку инсајдеру из бошњачког ратног руководства, који би у наредним данима требало да свједочи у Караџићеву корист.

Он је истакао да је посебно забрињавајуће то што се у Хашком тужилаштву налазе исти људи који су и раније довођени у везу са откривањем идентитета заштићених свједока.

„С обзиром да се састав Тужилаштва није мијењао, да су једни те исти људи били тужиоци и онда (када је главни тужилац била Карла дел Понте) и данас (када је на челу Серж Брамерц), имамо разлог за оправдану забринутост да су наставили са овом праксом“, рекао је Сладојевић.

Сладојевић је нагласио да је у досадашњем току суђења Караџићу одбрана успјешно разбила оптужбе које су се односиле на Сарајево и Сребреницу, које су кључне тачке оптужнице.

Он је рекао да је одбрана тражила да генерал Ратко Младић буде свједок одбране Караџићу, што зависи од одлуке судског вијећа, а тражено је и да се као свједоци појаве високи официри из некадашњег Главног штаба Војске Српске.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *